Tsipras: Criza greacă, un semn al neputinţei în Europa la ceea ce este criza economică

Alexis

Alexis Tsipras a vorbit în faţa Parlamentului European.

„Îmi asum pe deplin ceea ce s-a întâmplat în cele 5,5 luni de când am preluat funcţia. Însă responsabilitatea totală nu-şi are originea în ultimele 5,5 luni, ci în ultimii 5,5 ani”, a arătat Tsipras în debutul discursului său.

Principalele declaraţii:

“A fost decizia noastră să lăsăm poporul grec să-şi hotărască viitorul. Am primit mandatul să încercăm să găsim o soluţie durabilă şi concretă în problema Greciei, evitând problemele din trecut. Europa, proiectul nostru comun, va fi democratic sau va avea multe greutăţi pentru a supravieţui în aceste situaţii dificile. Guvernul grec negociază cu partenerii săi o confirmare a două lucruri: respectarea regulilor UE, dar şi a alegerii democratice a poporului.

Îmi asum pe deplin ceea ce s-a întâmplat în cele 5,5 luni de când am preluat funcţia. Însă responsabilitatea totală nu-şi are originea în ultimele 5,5 luni, ci în ultimii 5,5 ani. Grecia nu este singură în această situaţie. Alte ţări se regăsesc şi respect politicile dure, de austeritate, însă nicăieri aceste programe nu au fost atât de dificile ca în Grecia.

Ţara mea, în ultimii cinci ani, a devenit un fel de teren de experimente. Datoria a ajuns la 180% din PIB.

Majoritatea poporului grec spune că nu are de ales şi cere să se renunţe la acest drum fără ieşire. Povara va trebui să fie suportată de către cei care trebuie să o suporte şi care în ultimii cinci ani au avut de suferit.
Ceea ce propunem partenerilor noştri este un ansamblu de reforme cu o repartizare corectă a acestor poveri, acoperind nevoile de finanţare al ţării şi implementând un program care să poată duce la creştere.
Primul nostru obiectiv ar trebui să fie combaterea şomajului şi întărirea întreprinderilor.

Propunerea noastră trebuie să ducă la o soluţie durabilă pentru aceste datorii

Ce am propus. facem o cerere MES, în următoarele două zile vom calrifica propunerea noastră şi sper că vom putea găsi o soluţie în beneficiul nostru şi al Europei. Propunerea guvernului elen de restructurare a datoriei nu are drept obiectiv împovărarea contributorului european. Banii daţi nu au ajuns niciodată la poporul elen, ci au fost daţi băncilor, pentru redresare.

Încă din august 2014, Grecia a trebuit să plătească dobânzi foarte ridicate către creditori, e vorba de 7,2 miliarde de euro, bani plătiţi de guvernul din 2014-2015. Programul acesta, de fapt, încă nici nu este pus în practic, pentru că programul nu a făcut obiectul unui consesn. Trebuie un program care să întrunească un consens politic.

În acelaşi timp, Grecia a negociat şi în acelaşi timp a trebuit să le plătim aceloraşi creditori o sumă echivalentă cu 17 miliarde de euro. Eu fac parte din acei oameni politici care susţin că nu neapărat aceşti străini perverşi sunt responsabili de aceste lucruri, ci că aceste lucruri au permis crearea unui stat bazat pe clientelism, clientela politică, şi nu au fost luate măsuri care să frâneze evaziunea fiscală.

10% din cetăţenii eleni dispun de 60% din bogăţia Greciei şi ei nu au suportat în niciun fel povara suportată de popor.

Măsurile nu şi-au atins obiectivul, nu au dus la o îmbunătăţire a veniturilor fiscale. Niciuna dintre reformele nu au dus la eliminarea conflictului de interese care există în Grecia de ani de zile, între oligarhi şi oameni politici.

Cu toate acestea, propunerile noastre merg în sensul unei reforme veritabile. Trebuie să facem astfel încât structurile de oligarhi să se modifice, să luptăm împotriva evaziunii fiscale, şi să ne ocupăm de ocuparea forţei de muncă. Şi să sperăm că în acord să punem în practică aceste lucruri.

Ceea ce ne dorim nu este să intrăm în conflict cu UE, ci să schimbăm mentalitatea care să schimbe lucrurile în ţara noastră.

Ceea ce se numeşte acum criza greacă este de fapt un semn al neputinţei în Europa la ceea ce este criza economică. Nu trebuie să permitem ca această Europă unită să devină dezbinată. Ne dorim un acord echilibrat şi vrem să evităm un moment de ruptură istorică”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.