Tsipras, Syriza, Podemos – armele lui Soros împotriva Germaniei?

În urmă cu doi ani, săptămânalul economic german Wirtschaft Woche lansa informaţia potrivit căreia stânga radicală elenă, Syriza, şi liderul său, Alexis Tsipras, ar fi intrat pe statele de plată ale miliardarului George Soros. Se întâmpla la nici un an după ce Syriza reuşise o performanţă electorală remarcabilă, ajungând principalul partid al opoziţiei şi fiind cotată deja cu şanse mari la preluarea puterii.

Wirtschaft Woche sugerează că vehiculul prin care George Soros a reuşit atragerea lui Tsipras se numeşte INET (Institute for New Economic Thinking), un think tank creat şi finanţat de miliardarul american, format în special din economişti şi jurnalişti care se opun monedei euro, de unde speculaţia că în spatele acţiunii lui Soros stă ideea unui pariu pe prăbuşirea euro. Jurnaliştii germani scriau că Tsipras a ţinut un discurs la Columbia University, prin intermedierea INET, discurs în care a atras atenţia asupra politicii greşite impuse de Berlin ţării sale şi întregii zone euro. Pe site-ul oficial al INET sunt găzduite mai multe dintre materialele actualului ministru de Finanţe al Greciei, Yannis Varoufakis.

Totodată, Soros ar fi fost cel care l-a introdus pe Tsipras mai-marilor din sistemul american, când actualul premier grec s-a întâlnit cu oficiali din Departamentul de Stat şi a tinut un discurs la Brookings Institution, unde Soros asigură o parte din finanţare.

Ceea ce miliardarul american nu a negat a fost implicarea sa în înfiinţarea unui “Centru al Solidarităţii” în Grecia, în 2013, prin care a oferit grecilor loviţi de criza combustibil pentru încălzire în valoare de un milion de dolari. Centrul de solidaritate a fost înfiinţat la Salonic, oraş al cărui primar, Yiannis Boutaris, este considerat şi el un cal troian al lui Soros în interiorul stângii elene. În 2012, Boutaris a fost ales drept “cel mai bun primar din lume” de către Fundaţia Primarilor de Oraşe din Marea Britanie.

INET a infirmat speculaţiile privind sprijinirea de către Soros a stângii radicale elene, însă semnele de întrebare revin, după doi ani. Aceasta pentru că în Spania, acolo unde partidul-frate al Syriza, Podemos, cotat cu prima şansă pentru câştigarea alegerilor din acest an este suspectat că ar avea parte de sprijinul mediatic al presei finanţate direct sau indirect de George Soros.

Pe de altă parte, este de remarcat că speculaţiile pe marginea şi revenirea în atenţie a unui articol publicat în urmă cu doi ani în presa germană se produc prin intermediul unor site-uri de limba engleză terminate în .ru, precum www.pravoslavie.ru, www.agionoros.ru.

La finalul traducerilor publicate de aceste site-uri după articolul orginal din Wirtschaft Woche apar opinii ale “unor analişti greci” care susţin că Syriza a colaborat de mult timp cu ONG-uri finanţate de Soros şi că acesta ar fi motivul pentru care actualul partid de guvernământ susţine minorităţile sexuale şi religioase, se opune influenţei Bisericii Ortodoxe în societatea elenă şi chiar ar fi dispus să facă concesii teritoriale unor state vecine!

În realitate, articolul publicat de Wirschaft Woche este o lungă critică la adresa întregii activităţi a lui George Soros, iar referirile la influenţa asupra lui Alexis Tsipras sunt extrem de succinte. Iată câteva fragmente din articol.

“De unde această veneraţie pentru domnul Soros? De unde acest respect aproape submisiv din partea celor care îi urmăresc fiecare vorbă? De liderii de opinie simt nevoia să umfle până şi cele mai banale opinii ale unul acrobat financiar?”, se întreabă Wirtschaft Woche.

“Este cu adevărat uimitor cum Soros îşi poate reinterpreta existenţa sa trecută de speculator. Se prezintă ca un om purificat şi ca un teoretician al globalizării (…) George Soros locuieşte acum pe Olimpul sectorului financiar şi este un oracol al mediului politic; profeţiile sale pompoase sunt ascultate în forumurile elitei mondiale şi sunt văzute drept aur intelectual – iar aceasta nu ca urmare a pariului său legendar împotriva lirei sterline, ci ca urmare a speculării participării sale intelectuale în mediul de afaceri. Asta arată lumii că banii îi oferă drept de acces şi audienţă. Banii îi asigură dreptul la cuvânt şi îi asigură şi valididatea celor spuse.”

“De ce sponsorizează Soros agitatori anticapitalişti ptrecun Tsipras şi altii care lansează tirade impotriva Germaniei? Se regăseşte în teoriile lor? Colegii despre Wall Street vorbesc despre asta doar şoptit, pentru că le e frica de influenţa bătrânului Soros”, scrie Wirtschaft Woche, care subliniază că explicaţia este “Soros vrea să se răzbune pe Germania”. Cei care cunosc familia Soros spun că are o relaţie ambivalenta cu Germania, de ură şi dragoste. Acţiunile sale în Europa şi Germania sunt marcate de această istorie personală.

Publicaţia germană mai scrie că, după ce în 2012 Soros profeţea dispariţia monedei euro, în câteva luni face o întoarcere de 180 de grade şi începe să declare lupta pentru salvarea monedei unice şi a proiectului european. “Tot ce face George Soros este învăluit în mister. Este totuşi sigur că angajamentul lui Soros de a contribui la salvarea euro este îmbogăţirea. Cel puţin intelectuală”, se încheie articolul publicat de Wirtschaft Woche.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.