Tsipras vrea în zona euro și propune un acord până la referendum

Cancelaria premierului Greciei a precizat că Grecia rămâne la masa negocierilor cu creditorii și că guvernul a propus un acord pentru doi ani cu Mecanismul European de Stabilitate (fondul finanțat de statele zonei euro), anunță Reuters, precizand insa ca detaliile propunerilor Greciei sunt foarte puține.

Comunicatul Atenei precizează că proiectul de acord propus ”acoperă în întregime nevoile fiscale ale Greciei, restructurând în același timp și datoria”, iar guvernul ”va căuta o soluție viabilă pentru rămânerea în zona euro, până la finalul săptămânii”.

Propunerea vine cu câteva ore înainte ca Grecia sa intre în incapacitate de plată față de FMI și înainte de expirarea actualui acord de susținere a economiei elene de către creditori.

Agențiile internaționale de presa nu precizează dacă proiectul de acord trimis de Atena reprezintă răspunsul Greciei la ultima oferta lansată de președintele Comisiei Europene, care prevedea o relaxare a măsurilor impuse Greciei prin acordul negociat pe 25 iunie.

Este clara însă dorința premierului Tsipras de a găsi o soluție pentru rămânerea Greciei în cadrul zonei euro, iar aceasta până la finalul săptămânii, atunci când ar trebui să aibă loc referendumul privind menționatul acord de pe 25 iunie, în fapt un referendum pentru rămânerea sau retragerea Greciei din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.