Tudor Arghezi – Lecţia de scris

Am ales să republicăm tablete şi articole din publicistica lui Tudor Arghezi din nenumărate raţiuni. În primul rând, pentru a apăra jurnalistica şi limba română. În puhoiul acesta de scris cu picioarele, de vorbit fără rost prin radiouri şi televiziuni, o cură de Arghezi ar putea ajuta minţile unor confraţi să licărească puţin. Cei mai tineri ar putea înţelege că scrisul cere morală, cere ideal, cere oţarăîn care să crezi, cere devotament, cere logică, cere respect pentru cauză şi pentru cetăţean. Scrisul frumos luminează, purifică, înalţă. Nu ajută doar la înţelegerea subiectului. Cine poate scrie frumos ajunge cu siguranţă mai departe decât cel care se împiedică în ordinea cuvintelor.

Publicistica lui Tudor Arghezi se întinde pe mai bine de şapte decenii. Poate că este cea mai îndelungată din toată literatura română. Şi este fără îndoială cea mai bogată. Orice lectură a unui text din miile şi miile de pagini scrise de-a lungul vremii prilejuieşte întâlniri cu istoria ţării noastre, cu viaţa sa culturală, cu obiceiuri fruumoase sau cu apucături tâmpe, toate împreună nemuritoare. Dar şi metafore şi formulări sclipitoare. Cel mai adesea o simplă frază este o privire unică asupra oamenilor, a lucrurilor, chiar şi a celor mai neînsemnate vietăţi. În toate şi peste tot e tot Arghezi. Ceasornicarul cu limba ascuţită potriveşte imaginile şi cuvintele. Le măiestreşte!

Şi furia lui Arghezi este antologică. Ea ar merita ţintită spre majoritatea politicienilor şi ziariştilor contemporani. Inclusiv spre cârdul vedetelor acestei perioade atât de hăhăite. Pentru toţi aceştia, republicarea tabletelor lui Tudor Arghezi este un blestem. Pentru cei care iubesc publicistica şi vor să înveţe, articolele poetului sunt o mare descoperire şi o nesfârşită desfătare.

Mulţumim academicianului Eugen Simion, Editurii Univers Enciclopedic şi domnului Traian Radu, cel care, alături de Mitzura Arghezi, a trudit la îngrijirea acestei ediţii monumentale a seriei de Opere din care vom reproduce câte un text.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.