Tudor Giurgiu: Cazul Panait ar trebui redeschis

Regizorul filmului „De ce eu?”, Tudor Giurgiu, a declarat, miercuri seară, pentru Realitatea TV, că și-a propus, prin acest film, să facă „o radiografie pe cât de clară și limpede a acelor ani” a modului în care justiția funcționa, anchetele și zecile de articole scrise pe această temă de către jurnaliști constituind punctul de pornire al peliculei. Pe de altă parte, Tudor Giurgiu este de părere că acest caz ar trebui redeschis, procurorul Cristian Panait fiind o victimă a sistemului, de atunci, care „e în stare să sacrifice un om, pentru că a îndrăznit să spună adevărul”.

„Un lucru foarte interesant pe care cineva din sală m-a întrebat: ‘ce părere au cei din justiție despre film?’. Am răspuns un singur lucru, ca o concluzie, ceea ce mulți magistrați mi-au spus: ‘ai redat extrem de bine o atmosferă generală din Parchetul General din anii 2000’ și cineva din sală, imediat după ce am dat acest răspuns, a spus: ‘credeți că acum arată la fel?’. Mi s-a părut o întrebare extrem de interesantă. Oamenii au impresia că povestea este la fel de actuală și, dacă ne uităm la tot zbuciumul din politic, implicarea serviciilor în politic, ai senzația unei mlaștini care e extrem de asemănătoare cu povestea din film. Cu toții am intuit niște lucruri cu mintea noastră de scenariști. O realitate pe care, dacă citești și analizezi cazul Panait, e extrem de clară: un sistem e în stare să sacrifice un om, pentru că a îndrăznit să spună adevărul (…) Oamenii ăștia sunt reduși, au fost reduși la tăcere (…) Eu cred, îndrăznesc să spun că s-a schimbat ceva și dacă, în România e un lucru care a început să funcționeze, e că, dacă ești un procuror, îndrăznesc să cred asta, nu mai e chiar așa și că asemenea cazuri, ca cel al lui Cristian Panait, nu cred că se mai pot întâmpla”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, după premierea filmului „De ce eu”, la Cluj.

Întrebat la Realitatea TV cât este adevăr și cât este ficțiune, în filmul „De ce eu?”, regizorul Tudor Giurgiu a răspuns: „Întâi de toate vreau să spun: coincidența face că, în data de 26 februarie, acum 13 ani, a fost momentul în care șeful lui Panait, Ovidiu Păun, a intrat în birou la Panait și i-a dat dosarul Lele. Practic, acum 13 ani a început totul și iată, suntem cu filmul gata de lansare (…)”.

În viziunea regizorului, cazul Panait „este o pată neagră, una din multele pe obrazul justiției române” și, din punct de vedere moral, „acest caz ar trebui redeschis la un moment dat”.

„Eu nu l-am cunoscut pe Panait, dar acum am senzația că îl cunosc, îl simt și mi se pare inadmisibil ca, într-un stat unde se are acces la interceptări, când s-a făcut ancheta asupra morții lui Panait, nimeni nu s-a întrebat ce s-a întâmplat. Se putea intra în arhivele serviciului secret al Ministerului Justiției, desființat de Monica Macovei (…) Mi se pare anormal că un astfel de caz a fost clasat patru luni mai târziu și verdictul a fost că acest om a fost nebun. Eu cred că este o pată neagră, una din multele pe obrazul justiției române și m-aș bucura ca acest caz să fie redeschis. Cred, moral vorbind, că acest caz ar trebui redeschis, la un moment dat”, a spus regizorul român.

Tudor Giurgiu a ținut să sublinieze că nu este un film despre actualul premier, Victor Ponta.

„Știu bine cazul, am discutat cu cei implicați. Premierul României, la vremea respectivă, nu mai era coleg în Parchet cu Panait. Nu a fost pe terasă când s-a întâmplat tragicul incident. Nu știu ce au discutat în ultimele zile. Nu a avut o implicare directă, în acest caz, oricât s-a preluat știrea asta destul de isteric în presă. Nu e un film despre premier, personajul nostru e Cristian Panait și sigur că publicul o să vadă. Tipul ăsta de speculații m-au interesat și le-am folosit în film. Apar evident personaje reale, care, dacă au numele schimbate, e clar că la ele se referă. Mi-am propus să fac o radiografie pe cât de clară și limpede a acelor ani, când justiția funcționa, aparent, dar credeai că nu era niciun corupt în România”, a mai declarat Tudor Giurgiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.