×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 24 august 2017, 08:06
EUR (€)
+0.0006 ↗
4.5873 RON
USD ($)
-0.0055 ↘
3.8951 RON
• • •
Tudorele, Tudorele, / Ne duseși cu viorele!

A fost evaluarea procurorilor o cacealma? O jonglerie a ministrului Toader? O victorie americană? O dezumflare a PSD-ului? Evaluarea a fost unul dintre cele mai românești spectacole de politică. Două săptămîni țara a intrat într-o cursă palpitantă care creștea amenințător în fiecare zi. Vine evaluarea lu' dom' ministru! Vai, cum va pune el concluziile și cum ne va răspunde el la toate întrebările! Lipsiți de subiecte, fraieri și în căutare de senzațional, ziariștii au pus sare pe rană, pompînd subiectul în regim nonstop. De dimineața pînă seara au ținut-o cu AMR-ul pînă la evaluare, de parcă la data fixă găina albastră ar fi plecat spre Lună. Televiziunile și-au scos la bătaie profeții și s-au întrecut la datul în bobi. Că le va cere demisia, că o scaldă, că îi va face praf, că etc. Presa din România traversează o perioadă a imaginației dezlănțuite. În consecință, și populația, la fel!Circulă prin piață, pe post de știri, pînă și cele mai cretine ipoteze!

De ce s-a băgat Tudorel Toader în această evaluare? De dragul aducerii Parchetelor sub controlul Ministerului Justiției? Pentru a le trece în cont celor doi șefi un inventar de excese? Sau pentru a iniția un proces care să se încheie cu demiterea acestora? Un lucru mi se pare ciudat. Că ministrul Justiției și-a asumat evaluarea ca pe o aventură pe cont propriu, ca pe o lucrare științifică pe care o scrie de unul singur, în solitudinea bibliotecii sale! N-a chemat colaboratori, nu a întocmit un colectiv, nu a implicat în evaluare și alte instituții sau ONG-uri. A zis că traversează singur deșertul dintre minister și DNA, dintre Guvern și Augustin Lazăr. S-o fi gîndit că dă lovitura și nu merită să împartă cu nimeni rezultatul demersului? Sau ministrul și-a propus să joace un rol pe care să-l tot adapteze în funcție de evoluția lucrurilor? Cine poate cerceta subconștientul unui om care a fost în comisia tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi și n-a observat cîrpelile, care a fost desemnat de liberali la CCR și mai apoi de PSD – ALDE la Ministerul Justiției?

Mărturisesc că de cînd a apărut pe scenă, răspunsurile ministrului Justiției m-au distrat ca personajele lui Ion Creangă. Mucalit, ironic, gînditor și pontos, el a reușit să-și păstreze imaginea de om cu carte, de dascăl periculos pentru studenții șmecheri. Cel puțin, așa arăta! Cînd a început să-și citească Raportul, ministrul Toader arăta ca un actor care jubila cu patru-cinci expresii. Cînd șiret, cînd didactic, cînd cu apropouri la concluzii și măsuri dure, cînd încremenit în pauze lungi, de om gînditor, cînd transpirat pe chelie de importanța momentului. Mi se părea că se îndreaptă spre o concluzie inevitabilă. Suspendarea celor doi și gata!

Tot spectacolul din deschidere nu părea decît o uvertură pentru un final măreț.
Tudorel Toader ne-a dus ca într-o poveste de Ion Creangă. La sfîrșit, a tras o concluzie total diferită de argumentele sale prețioase, profesionale, nemiloase chiar din prezentarea evaluării pe cont propriu. Ne-a trecut ministrul Justiției pe toți pe lista sa de fraieri? A jucat el ca un mare artist, sau și-a trădat partidul care l-a adus la Justiție? Sau s-a împiedecat ca un școler nepregătit?

De ce a scăldat-o domnul Toader? Cum să conteze pe un PSD și pe un Guvern lovite de somnolență? De la avertismentul lui Liviu Dragnea cu „ne întîlnim în altă parte“ la moliciunea de acum este o distanță lungă. Parcă ar conține și un pact de coabitare. Altfel, de ce bățoșii victorioși în decembrie au ajuns la o așa blîndețe? Acceptă orice soluție, numai să fie „cinstită, argumentată, echilibrată“. Adică lugu-lugu!

Pentru ministru, sprijinul PSD-ului a fost ca o tufă de trandafiri. Iohannis i-a transmis încă înainte de evaluare că el este „mulțumit, foarte mulțumit de prestația celor doi!“, în ciuda deciziei CCR. Președintele nu putea decît să-și apere cele două oști din cele trei pe care se bazează. Evaluarea lui Tudorel Toader i se părea caraghioasă și inutilă în raport cu interesele sale. Și i-a transmis asta public. Plus americanii. Doar nu și-o imagina cineva că ambasadorul Klemm s-a dus la Justiție să pledeze pentru numirea a doi alți procurori propuși de PSD și de Tăriceanu!?

Sentimentul meu este că ministrul Justiției și-a făcut tema pentru Biblioteca de științe juridice și pe urmă a trîntit concluzia raportului, într-un soi de gest à la Chiorpec Ciubotarul sau à la Moș Ion Roată. Descurcați-vă, băieți!


Un aer de resemnare și derută bîntuie pe la PSD. Dragnea nu mai susține evaluarea ministrului, premierul se strîmbă după muște, iar președintele Iohannis zîmbește mulțumit. A scăpat și de asta!

Un alt aer adie prin instanțe. Judecătorii și-au dat seama că Binomul se poticnește, că Laura Codruța Kovesi și taica Lazăr nu sunt icoane poleite.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Joi, 30 martie 2017
11245
 | 50
 | 77
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
MYSEBI
+3
In urma deciziei Raportului de Evaluare produs de Min de Justitie Tudorel toata lumea castiga sau ramine pe loc . Mai putin popullatia care a inteles ca in anul 2017 Romania nu este o tzara libera .
Publicat Duminică, 02 aprilie 2017
+Răspunde
C-tin
+4
• Minciuna , minciuna , minciuna numele tau este Tudorel Toader. Titularul Ministerului de Justitie , s-a LAUDAT ca va face o evaluare a DNA , dar a citit hotararea CCR pe fata , dos si dunga. Unde este ANALIZA ??? Cate dosare s-au realizat in ultimi 3 ani , cate au fost acceptate si cate returnate ??? Cati bani au fost in joc - cheltueli de cercetare + sume acuzate - si ce sume s-au recuperat ??? Asta se numeste EFICIENTA. Cate sesizari s-a primit de la Curtea de Conturi si cate au fost trimise in Instanta ??? Cati politicieni au fost anchetati si cati mari evazionisti straini ??? Sunt facute un car de sesizari privind padurile , cate dosare au fost FINALIZATE ??? Domnul ministeru , trebuie sa-si dea demisia sau sa fie demis pentru MINCIUNA si amestecul in sarcinile CCR.
Publicat Duminică, 02 aprilie 2017
+Răspunde
observatoru @ C-tin
+5
Sa ne spuna dorel cati bani au papat DNA-ul si cu fortele ajuatatoare si cati bani s-au intors la bugetul statului. Daca suma cheltuita e mai mare decat cea intoarsa la buget inseamna ca luluta este in faliment si trebuie sa se lase dusa. Nu mai vorbesc oamenii nevinovati bagati la zdup ca asa se vrea la Chilia-n port!
Publicat Duminică, 02 aprilie 2017
+Răspunde
scott
0
Toader trebuia sa spuna in raport, eventual la sfarsit, ca el se teme sa nu fie anchetat de deneau si de binom
Publicat Duminică, 02 aprilie 2017
+Răspunde
justitiaru
+8
Corb la corb nu-si scoate ochii! Cum dracu s-o schimbe Dorel din functie pe Kodruta cand el este complice la plagiatul doctoritei luluta? Daca johannis a dat ordin so pe ei, luluta, Lazar si CSM -UL s-au excutat si au inceput sa ancheteze guvernul in mod ilegal. Eu daca trec pe rosu primesc amenda, dar procurorii care executa intocmai si la timp ordinele lulutei chiar daca sunt ilegale sunt felicitati de domnul prezident. Daca asta este justitie, vai de mama noastra. Daca justitie indepedenta si corecta nu e, nimic nu e!
Publicat Sâmbătă, 01 aprilie 2017
+Răspunde
01
-5
Bun! Il dai jos si-l trimiti cu caprele la pascut! Cine vine in locul lui? Un Grindeanu: sa traiti dom´Dragnea! Eu zic ca acesta este un semnal, ca PSD nu este chiar un monolit, lucru care insa se stie dar, putzin dovedit. Ciorovaieli politice romanesti!
Publicat Sâmbătă, 01 aprilie 2017
+Răspunde
ana
+8
aveam alta impresie despre acest judecator,dar din pacate m-am inselat
Publicat Sâmbătă, 01 aprilie 2017
+Răspunde
Themis
-10
Eu sper ca dupà tutele miseri pe care le ai vomitat ìn capul ardelenilor fica ta pana la proba contraria si neamurile tale hunedorone vor fi costransi sa poarte un dinstinctiv pe piept ca dovada ca sunt din famiglia ta. Un cacat maro pe un fond alb ar fi semnul potrivit dacà e mare ßi vizibil de la 10 metri.
Publicat Vineri, 31 martie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+2
Cel mai important lucru acum este daca coalitia guvernanta vrea sa faca reforma in justitie.Eu cred ca nu vor cu adevarat.Dragnea a sperat ca Tudorel va fi naiv si executandu-i pe cei doi capi le va da lor sansa sa zica:Gata,am reparat totul!Am distrus raul!Nu ,domnilor ,raul este sub Kovesi.Inlocuirea ei nu schimba nimic.Asta a inteles foarte corect Tudorel si nu a dorit sa consume gloante inutil.Colaborarea parlament,guvern,CSM ar putea face reforma.Cine vrea si cine nu vrea din cei tul,nu.Toader si Grindeanu pot prea putin.Presedintele nici nu vrea sa auda de vreo schimbare in mostenirea Basescu.Asa ca facem spectacol de campanie continua transformandu-i pe Kovesi si Lazar in probleme.Bomba e sub ei.Kovesi va pleca pana sa explodeze.
Publicat Vineri, 31 martie 2017
+Răspunde
??????
-4
Considerați că publicația domnului Nistorescu ar putea să fi rămas oarecum restanțieră la publicat comentarii ?
Publicat Vineri, 31 martie 2017
+Răspunde
Concurs
+12
Se infiinteaza procuratura UE.Am inteles din presa ca Lulutza candideaza pentru un post de conducere, asa se explica aparitiile la tv si in presa straina, precum si excesul de zel din ultimele luni. Prin raportul ministrului Toader cred ca tocmai i s-au redus sansele.
Publicat Vineri, 31 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tânără ucisă de sistemul medical românesc
Publicat acum 15 ore şi 48 minute
Inspecţia Judiciară intră sub control politic?
Publicat acum 19 ore şi 18 minute
Opoziția: Guvernul își dă arama pe față
Publicat acum 18 ore şi 37 minute
Uciderea îngrozitoare a unei ziariste
Publicat acum 18 ore şi 55 minute
PSD se ia de gît cu Binomul
Publicat acum 12 ore şi 18 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Buduca

Nu vreau să spun nimic prea direct, dar cer să fie conștientizat faptul că ar fi necesară o anchetă parlamentară pentru reconstituirea istoricului acestui draft și a culiselor politice care au condus la transformarea lui în lege.

Ioan BuducaPublicat Marţi, 22 august 2017