Tudose – premier de ochii lumii

Zănaticul țîfnos de Victor Ponta a introdus metoda cu ședințele de guvern care începeau cu un bilanț televizat.

Și se lăuda Ponta de mama focului, și raporta și le promitea de ziceai că România își ia zborul spre Berlin sau chiar spre California. Propagandă curată! A venit Dacian Cioloș, cel care a transformat ședințele de guvern într-un soi de muncă voluntară la un plivit și stropit prin grădină. Toată trupa se concentra ca la comandă pe cîte o tufă de mazăre. Ai fi zis că ne aflăm în fața unui grup de excursioniști din Vaslui care se chinuie să își vîre nasul în măruntaiele unui arici nervos.

Dar Mihai Tudose îi întrece pe toți. Și la discurs, și la „anvergură“ intelectuală, și la poante, și la preocupare. Ne aflăm în fața unui personaj care pare a fi rezultat dintr-o încrucișare între un personaj din Caragiale și un soldat sovietic. Grobian, flecar, superficial, gata să traducă în limbaj de mahala sau de tavernă orice problemă națională, Tudose se avîntă mereu într-o antologie a gîndirii șchioape.

Nici un premier al Românei n-a spus atîtea prostii pitorești. Cine le adună poate scoate o antologie de tot hazul, așa cum în SUA a apărut volumul de Bush-isme, cu o mare parte din prostiile și enormitățile rostite de George Bush jr.

Orice apariție a lui Mihai Tudose lasă în urmă ceva bun de antologat, bun de mintea lui Garcea. Mai ieri-alaltăieri s-a legat de bănci.

Ziarul Cotidianul a publicat cele mai multe dintre criticile profesorului Gheorghe Piperea, unul dintre adversarii redutabili ai exceselor din fenomenul bancar românesc.

A apărat oameni în procesele pentru creditele în franci elvețieni, a susținut proiecte de lege și a subliniat în mod public abuzurile comise de bănci. Dar nici Gheorghe Piperea, consilierul său onorific în acest moment, nu și-a permis niciodată să rostească enormitățile pe care le-a scăpat Mihai Tudose.

Într-o lume mai atentă, țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să-i instituie o interdicție de circulație, nu neapărat pentru că a formulat asemenea prostii, ci pentru că, în calitate de premier, se poartă ca un tractorist supărat pe cooperativa agricolă.

Primul nostru tractorist al țării se laudă că n-are nici un cont bancar: „Am refuzat să-mi pun leafa pe card, ca să-i dau băncii câte doi bani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită. Din momentul ăsta, eu am zis: «Iertați-mă, dar Terente era copil pe lângă voi! Chiar era băiat bun»“.

Cum a putut PSD-ul să susțină un asemenea ministru și mai apoi premier? Pentru momentele de umor? Vă dați seama ce-a înțeles Mihai Tudose din Terente? Și ce pricepe el din rolul băncilor? Vă dați seama ce personaj cu ce nivel de cultură financiară și politică, dar mai ales cu ce simț redus în materie de norme de comportament, avem acum în fruntea României?

Prim-ministrul unei țări europene, e drept că și dunărene, și balcanice, și în mare criză de politicieni cu un pic de stofă, coboară la fiecare apariție televizată la un nivel de Brăilița. Și la fierăria lui Iocan oamenii aveau cîteva etaje de subtilitate în plus față de acest premier grobian, sfătuit de un fost umorist mediocru de la Antena 3.

Dacă Mihai Tudose a descoperit fisuri și sincope în funcționarea băncilor (și profesorul Piperea i-ar fi putut spune destule), ar fi avut mijloace de premier cu care să reacționeze, fără să recurgă la comportamentul de tractorist afumat.

Eu zic că Mihai Tudose ar trebui plimbat nițel pe la Bruxelles și pe la Berlin, s-o întîlnească și pe Angela Merkel, și abia apoi pe la Washington, să-l întîlnească pe Donald Trump, pentru a-i explica și acestuia cum se spune în România: „Șefu’, nouî ni sî rupi!“.

Culmea este că acestă ieșire grosolană de pafarist a fost sancționată de BNR. În loc ca băncile să protesteze sau să-l fluiere pentru că de pe banii atrași de ele își face premierul programul de pomeni, am avut parte de o reacție mălăiață a eternului consilier la pensie, specializat în tele-strategii bancare.

Nenea Adrian Vasilescu a încercat să mai dreagă nițel gafa premierului, nu care cumva să-i deranjeze pe patronii acestuia.
Sărac în nuanțe și idei, premierul se dovedește și lunecos atunci cînd este vorba despre dispute. În loc să-și apere ministrul Justiției pentru tentativa de îmbunătățire a legilor Justiției, Mihai Tudose a trecut totul prin vaselină.

Fără vreo mare presiune, așa, ca din senin, el a promis că va include în proiectul Guvernului la legile Justiției toate părerile, inclusiv ale celor din Piața Victoriei. Pupat Piața Independenței și împăcat capra cu varza!

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.