Tudose: România, Bulgaria, Grecia și Serbia pot fi ”un zid” care să apere UE

România, Bulgaria, Grecia și Serbia pot fi „un zid” care să apere Uniunea Europeană, a afirmat prim-ministrul Mihai Tudose, marți, la Varna.

„Am extins colaborarea dintre Bulgaria și România cu Serbia și Grecia. Nu suntem o țară vecină cu Grecia, dar suntem o țară parteneră cu Grecia. (…) Suntem patru țări care formăm Balcanii de Vest, (…) care pot să fie în egală măsură o poartă de intrare în Uniunea Europeană, o poartă de ieșire din Uniunea Europeană sau un zid care să apere Uniunea Europeană. Avem același interes și strategic și economic, dar și de bun vecin ca Serbia să devină țară membră a Uniunii Europene”, a declarat premierul Tudose, într-o conferință de presă comună cu președintele sârb, Aleksandar Vucic, și cu premierii bulgar și grec, Boiko Borisov și Alexis Tsipras.

Prim-ministrul Mihai Tudose și-a exprimat convingerea, în cadrul unei declarații de presă susținute, la Varna, alături de premierul bulgar Boiko Borisov, că România și Bulgaria vor fi acceptate într-un în zona Schengen, Tudose atrăgând atenția că imigranții ”nu au trecut pe la noi”.

”Da, am convingerea că într-un an și România și Bulgaria sunt în spațiul Schengen”, a declarat Mihai Tudose răspunzând unei întrebări din conferința de presă care a urmat ședinței comune a guvernelor român și bulgar.

Premierul a arătat că cele două state au ca atu nivelul înalt de securizare a granițelor, mai mare decât al altor state aflate deja în spațiul Schengen. ”Emigranții nu au trecut pe la noi. Nu știu dacă România și Bulgaria au probleme cu securitatea granițelor. Dimpotrivă, ofera Uniunii Europene unele dintre cele mai securizate poliții de frontieră”, a spus Mihai Tudose arătând că, în plus, colaborarea româno-bulgară la nivelul forțelor de ordine este extraordinară.

Prim-ministrul Mihai Tudose a participat, marți, la Varna, la Reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia și Grecia, alături de președintele sârb, Aleksandar Vucic, și premierii bulgar și grec, Boiko Borisov și Alexis Tsipras. Reuniunea re loc după cea de-a patra reuniune a Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt România — Bulgaria, care s-a desfășurat, marți, tot la Varna. Discuțiile au vizat și problematica europeană și perspectivele de coordonare în pregătirea primelor mandate la președinția Consiliului UE ale României și Bulgariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.