Tupeu cât cuprinde

„Cert este că şi la unii, şi la alţii se văd aproape transparent interesele. Magistraţii vor să-i ţină în lesă pe politicieni, arătându-le cătuşele şi porţile închisorilor cu ani grei de puşcărie, în timp ce politicienii vor să-şi scoată din puşcării o anume clientelă politică. Înţeleg bine miza fiecărei părţi: PUTEREA.

Soluţia este una singură: dialogul cinstit între cele două puteri, bazat strict pe standarde europene, pe deschidere către un stat de drept funcţional, care pleacă de la premisa că esenţa democraţiei înseamnă respectarea drepturilor fundamentale, pe de o parte, iar pe de altă parte, respectarea principiului că nimeni nu este mai presus de lege.

Iar în această dispută trebuie avut în vedere un lucru pe care se sprijină sistemul de drept al statelor democratice civilizate, şi anume acela că orice om are dreptul la o a doua şansă (mai ales dacă acoperă dauna).“

Câtă maturitate, cât echilibru şi câtă viziune democratică. Nu, rândurile de mai sus nu au fost scrise nici de vreun reprezentant al societăţii civile, al adevăratei societăţi civile, nici de vreun profesor de drept cu experienţă, nici de preşedintele României, Klaus Iohannis, care, conform Constituţiei, „exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate“. Rândurile simţite aparţin, doamnelor şi domnilor, nimeni altuia decât lui Traian Băsescu. Pentru cine a lipsit din ţară pentru o perioadă lungă, trebuie spus că Traian Băsescu este un politician care a deţinut funcţia de preşedinte al României pentru 10 ani, făcându-şi un titlu de glorie din consolidarea statului de drept, care însă se dovedeşte, pe zi ce trece, că de fapt este un stat de drepţi şi un stat în stat, în care instituţiile sunt folosite pentru răfuieli personale
şi pentru a acapara cât mai multă putere pe persoană fizică şi pentru anumite grupuri de interese. Maturitate, echilibru, viziune democratică, dar şi tupeu cât cuprinde.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.