Turcia acuză jocul murdar al agenţiilor de rating

Lira turcească s-a prăbuşit la cel mai slab nivel din ultimele luni după ce agenţia Moody’s a redus cotaţia datoriei suverane a ţării de la categoria Baa3 la categoria “junk”. Motivele invocate de agenţia de rating din SUA ţin de situaţia statului de drept în Turcia şi riscurile încetinirii economiei după tentativa de lovitură de stat din iulie. “Reacţia guvernului la tentativa nereuşită de puci provoacă îngrijorări legate de predictibilitatea şi eficienţa politicilor guvernamentale şi a statului de drept”, arată Moody’s.

Agenţia de rating a penalizat reacţia dură a regimului Erdogan după tentativa de lovitura de stat şi a menţionat că “demiterile la scară mare din serviciul public provoacă dubii privind capacitatea instituţiilor turce de a progresa semnificativ atât în ce priveşte legiferarea, cât şi aplicarea legilor”.

Pentru regimul de la Ankara situaţia este complicată de faptul că e vorba despre o a doua retrogradare a Turciei de către agenţiile de rating. Turcia are cel mai mare deficit de cont curent dintre ţările G20 şi depinde de influxul de capital pentru a-şi finanţa acest deficit. În acest moment doar agenţia Fitch mai menţine Turcia la un nivel suficient de înalt de rating pentru a oferi garanţii investitorilor.

Reacţia guvernului de la Ankara nu s-a lăsat aşteptată. Premierul Binali Yildirim a declarat ca agenţia Moody’s nu a luat această decizie cu imparţialitate. “Nu credem că aceste aprecieri sunt imparţiale. Credem că încearcă să creeze o anumită percepţie a economiei Turciei”, a spus premierul. Preşedintele Erdogan a criticat anterior o decizie similară a agentiei S&P, spunând chiar că a luat partea celor care au complotat în iulie împotriva regimului constituţional. Recep Tayyip Erdogan a făcut aluzie la clericul Fetullah Gulen, inamicul său numărul unu, aflat acum în exil în SUA. Turcia a cerut oficial extrădarea sa, însă aceasta va fi o decizie politică extrem de greu de luat de către administraţia SUA, în ciuda existenţei unui acord de extradare.

Ministrul turc de Finante a precizat că Moody’s a luat în calcul doar cel mai rău scenariu pentru Turcia. “Nu au vrut să vadă partea plină a paharului. Estimările lor au fost mai rele decât estimările mediane ale pieţelor”, a spus ministrul turc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.