Turcia către UE: ”Lăsați-o baltă. Este ipocrit şi inacceptabil”

Regimul de la Ankara nu vrea să audă de planul UE de a primi anual 250.000 de imigranți din Turcia, cu condiția ca Ankara să nu mai permită îmbarcarea acestora spre insulele grecești din Marea Egee și pentru a salva astfel acordul Schengen.

”Lăsați-o baltă. Este inacceptabil”, a spus pentru The Guardian ambasadorul turc la UE, Selim Yenel. El a respins astfel un plan propus de Olanda pentru reducerea influxului de imigranți în Europa. Mai mult, ambasadorul a avertizat că se pregătește un nou ”tsunami” de imigranți, din cauza asediului asupra Alepului, acolo unde armata siriană și aviația rusă conduc ostilitățile.

Nemulțumit de ce se întâmplă în Alep, unde Turcia își joacă una dintre ultimele cărți în Siria, premierul Ahmet Davutoglu pune tot mai multă presiune pe UE, folosindu-se de pârghia crizie umanitare. ”Cred că este ipocrit ca în anumite cercuri Turciei să i se spună să deschidă frontierele, în timp ce aceleași cercuri nu sunt în stare să spună Rusiei că ce e prea mult e prea mult”, a spus Davutoglu în timpul unei vizite în Olanda. ”Îi vom lua pe sirienii care vor să vină în Turcia, însă avem nevoie de tabere în care să stea sirienii de pe teritoriul Siriei”, a spus Davutoglu, reprezentantul unui regim care insistat din 2015 pentru crearea unei zone securizate pe teritoriul Siriei, la granița cu Turcia. Oficial, în aceasta zona ar trebui să fie primiți imigranți, însă Moscova suspectează că aici pot fi antrenați și echipați rebeli și jihadiști.

Ankara a semnalat că nu este mulțumită nici de efortul financiar de 3 miliarde de euro din partea UE pentru cazarea imigranților in Turcia. Nu pare suficiente nici reluarea negocierilor de aderare la UE și nici demersurile începute pentru liberalizarea regimului de vize UE-Turcia, aceasta în condițiile în care aceasta tara s-a dovedit una dintre plăcile turnante ale jihadiștilor europeni care pleacă pe fronturile din Levant și apoi revin în țările de origine pentru a comite atacuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.