Turcia, în „război” cu SUA. Reacția americanilor

Tentativa de lovitură de stat din Turcia generează declarații dure. Referindu-se la SUA fără a nominaliza, premierul turc Binali Yildirim a spus că „orice ţară care îl adăpostește pe Fethullah Gulen nu poate fi un prieten al Turciei şi va fi în război cu Turcia„.

Yildirim a făcut referire la predicatorul Fethullah Gülen, principalul inamic al președintelui turc Recep Erdogan, aflat în exil în SUA, despre care liderii turci consideră că s-a aflat în spatele puciului de vineri noapte.

Erdogan a cerut sâmbătă Statelor Unite să-l extrădeze pe predicator, pe care el îl consideră responsabilul puciului eșuat lansat vineri seară, informează AFP. Erdogan a susținut noaptea trecută că puciștilor „li s-a spus ceea ce să facă din statul american Pennsylvania”, referire la Fethullah Gulen.

Gulen, aflat în exil în SUA de mai mulți ani, a negat categoric că ar fi jucat vreun rol în această ultimă lovitură de stat și a spus că o condamnă „în cei mai puternici termeni”. Mai mult, acesta spune, conform Reuters, că este posibil ca tentativa de lovitură de stat din Turcia să fi fost o înscenare. „Există o mică șansă, există posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost înscenată”, le-a declarat predicatorul reporterilor în statul Pennsylvania, unde locuiește. „Ar putea fi un motiv pentru acuzații la adresa tribunalelor și asociațiilor”, a adăugat el.

SUA reacționează

Statele Unite invită autoritățile turce să furnizeze probe împotriva lui Fethullah Gulen, acuzat de președintele Recep Erdogan că este principalul responsabil al tentativei de a-l înlătura de la putere, a declarat sâmbătă secretarul american de stat John Kerry, precizând în același timp că vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eșuată, transmite AFP.

John Kerry, aflat în vizită în Luxemburg, a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităților turce vreo cerere de extrădare pentru Fethullah Gulen, dar a adăugat că se așteaptă ca guvernul turc să aducă în discuție această chestiune.

Update Kerry i-a declarat sâmbătă ministrului turc de externe Mevlut Cavosoglu că afirmațiile publice sugerând că Statele Unite au fost implicate în lovitura de stat eșuată din Turcia sunt false și afectează negativ relațiile dintre cei doi aliați NATO, transmite Reuters. Oficialul american a insistat ca Turcia să dea dovadă de reținere și să respecte regulile statului de drept în timpul investigației sale asupra complotului, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat John Kirby.

„El a spus clar că Statele Unite sunt dispuse să ofere asistență autorităților turce în efectuarea acestei anchete, dar că insinuările publice sau afirmațiile cu privire la un rol al Statelor Unite în încercarea de lovitură de stat sunt extrem de false și dăunătoare pentru relațiile noastre bilaterale”, a afirmat Kirby, conform Reuters.

Predicatorul este acuzat de administrația Erdogan că încearcă să construiască „o structură paralelă” în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzații negate de Gulen.

SUA au părut să ignore până acum solicitările de extrădare a acestuia.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.