Turismul medical – afacere de milioane de euro

Aproximativ 11 mii de de străini vin în România să se trateze pentru diverse probleme de sănătate, care în țările lor fie nu sunt acoperite de asigurare, fie sunt foarte scumpe. Turismul medical este și un fenomen ce s-a diversificat în ultimii ani. Dacă până acum 5-10 ani străinii veneau în țara noastră doar pentru tratamente stomatologice sau estetice, în prezent, serviciile medicale românești sunt căutate și pentru intervenții dificile.

Cele mai căutate sunt stomatologia, chirurgia estetică, ortopedia și oftalmologia, dar și chirurgia obezității sau operațiile pentru extirparea unor tumori. Pacienții din alte țări plătesc în România chiar și de trei ori mai puțin decât în spitalele din țările lor. O femeie din Belgia a ales să se opereze de cancer de colon într-un spital privat din țară. „La mine în țară sunt liste de așteptare foarte lungi pentru o astfel de intervenție, iar operația într-un spital privat din Belgia ar fi putut să mă coste și 16-17.000 de euro“, povestește Jasmina, venită pentru operație din Belgia. În România a plătit numai 3.500 de euro pentru internarea și intervenția într-un spital privat din Brașov. În același spital s-au mai operat și bolnavi din Austria, Franța, dar și Canada. „Am fost foarte mulțumită de serviciile din spital, de oameni și de tratament“, a conchis aceasta.

10.000 de „turiști“ medicali au fost anul trecut în România

Mii de euro diferență

Străinii fac economii de circa 70% pentru un tratament în România față de țara de origine, mai ales în ceea ce privește chirurgia estetică și stomatologia. De exemplu, dacă în România un implant dentar din gama premium costă 750 de euro, în Anglia poate ajunge la 2.600 de lire sterline.

Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române de Turism Medical, spune că suma medie pe care un pacient din străinătate o cheltuiește pentru un tratament în România este de 3.500 de euro. Liftingul facial, de exemplu, în spitalele şi clinicile private de la no,i costă, în medie, 2.500 de euro, în timp ce în Franţa este de trei ori mai scump. Pentru rinoplastie, străinii plătesc la noi aproape 1.500 de euro. În Marea Britanie, aceeaşi operaţie costă aproape 5.500 de euro. În urmă cu doi ani, cei care şi-au căutat sănătatea în România au lăsat în spitalele şi clinicile private de la noi aproape 26 de milioane de euro, potrivit Asociaţiei Române de Turism Medical. Această sumă a crescut în fiecare an. Numai în 2016 asociațiile de profil au înregistrat peste 10 mii de „turiști“ medicali. În prezent, 136 de clinici și spitale private din orașele mari din România primesc turiști străini pentru tratamente dificile.

Stațiunile balneare nu mai sunt căutate

Stațiunile balneare, în schimb, nu mai sunt la mare căutare de străini, așa cum se întâmpla odinioară. Pentru că fostele perle ale turismului balnear au fost lăsate de izbeliște și nu s-au mai făcut investiții încă din anii ’90, multe dintre ele par abandonate. Abia în anii 2000 s-au făcut investiții în unele stațiuni balneare, încercându-se renunțarea la stațiuni destinate numai pentru vârsta a treia, așa cum erau cunoscute odinioară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.