Alpiniștii de aur ai sportului românesc, morți în Retezat (Video/Foto)

Update: Veste șoc după ce mai mulți turiști au fost surprinși sâmbătă de o avalanșă în Masivul Retezat.

Cei doi copii care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, alpinişti renumiţi, care aveau la activ numeroase recorduri mondiale şi europene.

Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. A obţinut primul record la zece ani, în 2013, când a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). În decembrie 2015, la vârsta de 12 ani și 5 luni, Dor Geta Popescu a devenit cea mai tânără persoană din lume care a cucerit cel mai înalt vulcan de pe planetă, Ojos del Salado (Chile). În luna mai 2016 a reușit să doboare două recorduri mondiale de vârstă într-o singură lună, după ce a atins vârful Denali din Alaska şi Pico de Orizaba din Mexic.

Erik Gulacsi, celălalt alpinist mort, a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri altitudine, record european. A stabilit, în ianuarie 2017, un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani. Cei doi copii, care au murit izbiți de stânci, erau însoţiţi pe munte de către taţii lor.

Trupurile celor doi copii vor fi aduse la baza muntelui în cursul zilei de duminică de echipe ale Salvamont și Jandarmeriei Hunedoara, a anunțat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara. Între răniți se află și tatăl alpinistei. Toți turiștii care se aflau în zona avalanșei au ajuns sâmbătă în siguranță la refugiul Gențiana, coordonați de către salvatori.


Dor Geta Popescu


Erik Gulacsi a murit în avalanșa din Retezat El deținea recordul de cel mai tânăr european care a ajuns pe vârful Aconcagua


Update: Șapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum arătau primele informații.

Update: Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a susținut că persoanele afectate de avalanșă ar fi făcut parte dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie.

„Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a declarat anterior Ovidiu Bodeanu la Digi 24.

„O echipă formată din două persoane care erau de serviciu în zonă e deja acolo, urmează ca celelalte echipe de evacuare să ajungă în 4-5 ore, pentru că porţiunea e foarte grea, accesul foarte greu, din cauza zăpezii foarte mari depuse într-un timp foarte scurt. Stratul de zăpadă atinge 80 cm – un metru, iar zăpada nu e stabilă, fiind proaspătă, pleacă la vale sub presiunea turiştilor sau din greutate proprie”, a mai precizat salvamontistul.

Traseele sunt foarte dificile, pentru că a nins foarte mult în ultima perioadă.

Update: Din cauza vremii nefavorabile, nu s-a putut trimite un elicopter în zona avalanşei, a anunțat Raed Arafat.

Update: Victimele ar fi doi copii de 12 și 14 ani. „Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Claudiu Iacob, menționând că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.