Turneul „Muzica în Palatele României” debutează la Calafat

Miercuri 3 august debutează ediţia a IVa a Turneului Naţional Muzica în Palatele României. Protagonist – Costin Soare, unul dintre cei mai valoroşi muzicieni români, cel care va propune la lăută şi chitară un itinerariu sonor care va porni din perioada Renaşterii şi va ajunge până în spaţiile spaniol şi sud american ale secolului XX. Iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiţi de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos şi Francisco Tárrega.

Prima oprire din acest turneu extraordinar va fi: Palatul Marincu din Calafat, edificiu arhitectonic construit după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, renumit la începutul secolului al XX-lea în România, unde a mai proiectat şi Palatul Regal din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară, Casa CEC de pe Calea Victoriei şi Palatul Jean Mihail, actualmente Muzeul de Artă din Craiova. Constructorii Palatului Marincu au fost italienii Pietro Adotti, Georgetti, Traunero, aflaţi sub supravegherea arh. Constantin Rogalski. Piatra de fundaţie s-a pus în toamna anului 1904, lucrarea finalizându-se trei ani mai târziu. Palatul a fost inaugurat cu mare fast în 1908, iar proprietar a fost Ştefan Marincu, om bogat şi primar al Calafatului în perioada 1911-1914. Palatul, cu peste 40 de încăperi, desfăşurat pe 3 niveluri, pe o suprafaţă de 8.333 mp, aparţine, ca stil architectonic, neo-clasicismului francez, cu accente de baroc şi roccoco şi cu influenţe ale arhitecturii româneşti de la începutul secolului al XX-lea. El se remarcă prin dimensiunile impresionante, dar şi prin fineţea detaliilor.

Palatul Marincu din Calafat

Turneul Muzica în Palatele României, organizat de Asociaţia Culturală Pro Valores, va continua, până pe 21 august 2016, în alte 10 spaţii încărcate de istorie şi frumos, în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracţie: Castelul Peleş (sâmbătă 6 august, ora 16), Cetatea Prejmer (duminică 7 august, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marţi 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august, ora 18), Cetatea Făgăraş (joi 11 august, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia (duminică 14 august, ora 12), Palatul Culturii din Iaşi (joi 18 august, ora 18), Palatul Cuza din Iaşi – Muzeul Unirii (vineri 19 august, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăuşeni (sâmbătă 20 august, ora 17) şi Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august, ora 12).

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret şi pedagog al chitarei şi lăutei. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, iniţiator şi director artistic al Festivalului International Serile de chitară, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediţie. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez.

Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte şi conferinţe desfăşurat în cinci oraşe, a lansat CD-ul intitulat Nocturne şi dansuri, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susţinut Turneul Naţional Armonii pascale, împreună cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu. În luna iulie 2016 a fost profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.