Tusea măgărească poate ucide sugarii nevaccinați

Medicii se văd nevoiți să tragă un nou semnal de alarmă: controlată prin vaccin până acum câțiva ani, tusea măgărească poate fi mortală pentru sugari, iar pentru copii mai mari sau pentru adulți, poate crea multe complicații majore.

Boala debutează ca o simplă răceală. Apoi, în scurt timp, bebelușul începe să tușească ore întregi, până își poate rupe chiar coastele, se asfixiază, se face vânăt la față. Pentru că s-au confruntat recent cu mai multe cazuri la bebeluși nevaccinați, pediatrii atrag atenția că poate să apară o epidemie.

Medicii avertizează

Cel mai recent caz este al unui sugar din Sibiu. Mama sa l-a adus la secția de pediatrie de la Spitalul din Sibiu, cu tuse puternică și simptome de asfixiere. Mai mulți medici nu și-au dat seama la început că este vorba despre tuse măgărească. Diagnosticul corect a fost la Spitalul „Alfred Rusescu“ din București, unde medicii au spus că este vorba despre pertussis. Din păcate, copilul nu fusese vaccinat împotriva acestei boli, pentru că era prea mic. „Infecția cu pertussis sau cu tuse măgărească, așa cum este cunoscută în popor, poate duce la deces, mai ales în cazul bebelușilor, pentru că este vorba despre apnee. Copilul trebuie adus la medic imediat după apariția tusei, pentru că boala poate evolua destul de repede“, explică Viorica Mandache, medic pediatru. Medicii cred că ar putea fi vorba despre aproximativ 400 de cazuri de suspecți de această boală în toată țara.

Nu se știe exact câte cazuri sunt

Și spitalele din București se confruntă cu mai multe cazuri. Unul dintre acestea este chiar Spitalul „Victor Gomoiu“. „În doar 6 luni avem 7 cazuri confirmate, nu le mai pun la socoteală pe cele neconfirmate“, spune Anca Pleșca, managerul Spitalului „Victor Gomoiu“. Potrivit medicilor, cel mai mic pacient internat aici cu această boală este un bebeluș de numai trei luni. El nu era vaccinat, deși vârsta minimă la care se poate face vaccinarea împotriva acestei boli este de două luni. Toate cazurile de pertussis trebuie trimise în spitalele de boli infecțioase și obligatoriu raportate. Dar pentru că în multe cazuri medicii nu recunosc simptomele bolii, aceasta ajunge să fie diagnosticată mai târziu, când situația e deja dramatică. Asta se întâmplă mai ales pentru că medicii nu s-au mai confruntat cu tusea măgărească de foarte mulți ani, bebelușii putând fi imunizați împotriva acestei boli. Din această cauză, nici raportările către autorități privind numărul de îmbolnăviri nu sunt exacte. Centrul Național pentru Depistarea Bolilor Transmisibile nu poate oferi date centralizate la nivel național, deși spitalele înregistrează mai multe cazuri. Ultimele date înregistrate sunt din anul 2015, așa că nu pot fi un punct de reper pentru autorități, fiind irelevante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.