Tusk, despre oferta premierului Theresa May

Propunerile premierului britanic Theresa May cu privire la drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană sunt sub așteptările noastre și riscă să agraveze situația europenilor de pe teritoriul britanic, a avertizat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul Summitului UE desfășurat joi și vineri la Bruxelles, potrivit Agerpres, care citează AFP și DPA.

”Prima mea impresie este că oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre. Drepturile cetățenilor sunt prima prioritate a UE cu 27 de membri în negocierile cu Regatul Unit, care s-au deschis oficial luni, la Bruxelles”, a subliniat Tusk într-o conferință de presă după reuniunea liderilor statelor membre ale UE.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a estimat că oferta Londrei constituie ‘un pas, dar acest pas nu este suficient’.

El a adăugat că nu își poate imagina ca în supravegherea respectării drepturilor cetățenilor UE în perioada post-Brexit să nu fie implicată Curtea de Justiție a UE.

Potrivit unei surse guvernamentale citate de Reuters, Londra propune concret acordarea unui ‘statut definitiv’ cetățenilor UE, oferind dreptul la o ședere permanentă, cu condiția ca ei să fi trăit cinci ani în Marea Britanie. Oferta include tratament egal cu cetățenii britanici, în ceea ce privește îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensiile, potrivit Reuters.

Acordul trebuie să fie ‘reciproc’, pentru a oferi aceleași garanții britanicilor care locuiesc într-unul din celelalte 27 de state membre ale UE, a adăugat sursa guvernamentală, iar Londra speră să găsească un acord în acest sens ‘cât mai repede posibil’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.