TVA scade anul viitor, CAS din 2018

Proiectele celor doua Coduri Fiscale care prevăd reduceri semnificative de impozite și taxe. Măsurile urmează să se aplice începând de anul viitor, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA la 20% începând din 2016 și la 18% de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, din 2016, se va aplica o cota de TVA de 9% pentru alimentele de bază. În privința TVA, reprezentanții Guvernului spun că reducerea se va aplica încă din cursul acestui an, fie la cota standard, fie la produsele de bază, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens.

Contribuțiile la asigurările sociale vor scădea începând cu 2018, de la 10,5% la 7,5% la angajat și de la 15,8% la 13,5% la angajator.

Conform comunicatului MFP, impozitul pe construcții și impozitul pe dividende vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, tot de anul viitor acccizele la carburanți vor fi reduse cu procente cuprinse între 16% și 20%, iar la unele categorii de produse vor fi eliminate.

Noul Cod Fiscal va aduce schimbări și în ceea ce privește impozitarea microîntreprinderilor, dar și la impozitele locale. În acest caz, cea mai importantă modificare vizează impozitarea clădirilor, care va ține cont de destinația imobilului și nu de forma juridică a proprietarului (persoană fizică sau juridică).

Cota unică va rămâne nemodificată, potrivit noului Cod Fiscal, până la 1 ianuarie 2019, când urmează să scadă de la 16% la 14%.

Proiectele celor două Coduri Fiscale au fost transmise Parlamentului, Senatul fiind prima Cameră sesizată, conform Agerpres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.