TVR a filmat pentru Jandarmerie

La protestele de vineri seara de la Palatul Cotroceni, o echipă de filmare a TVR a filmat manifestanţii special pentru a fi identificaţi de Jandarmerie. EVZ de astăzi manipulează din greu, acreditând teza că nu societatea civilă ar fi în stradă. B1 TV a transmis 2 ore „Pasul fortunei”.

Vineri seara, când coloana de manifestanţi venită din Piaţa Universităţii a făcut joncţiunea cu protestatarii care au venit direct la Palatul Cotroceni, jandarmii au forţat toţi ziariştii să treacă dincolo de gradurile de fier care delimita perimetrul pentru manifestanţi. Fiind direcţionaţi în masa manifestanţilor,ziariştii, în special fotoreporterii nu au mai avut un câmp vizual perfect pentru efectuarea relatărilor. S-a făcut totuşi o excepţie: una din cele două echipe ale TVR a fost lăsată să filmeze chiar dincolo de „zidul viu” format de jandarmi. Nu a fost vorba însă de o favorizare a echipei TVR. Cameramanul postului public de televiziune a filmat până la amănunt chipurile protestatarilor atât din primele rânduri, cât şi pe ale celor din mijlocul mulţimii. Aceste filmări „portret” nu au fost date pe post, ci, conform unor surse din zona forţelor de ordine, înregistrările au fost livrate la şefii Jandarmeriei în cadrul operaţiunii de identificare a manifestanţilor. Puţinele imagini date pe TVR Info de către echipa care a filmat şi pentru Jandarmerie a vizat cadre generale şi detaliat, tentativa unui manifestant de a sări gardul Palatului Cotroceni.

Ordin de zi pe marea unitate: discreditaţi mitingurile

Presa aflată în siajul Puterii, şi-a făcut pe deplin „datoria”: a discreditat protestele şi protestatarii. Prima temă care trebuia/trebuie indusă în rândul citiorilor sau telespectatorilor a fost aceea că manifestanţii nu reprezintă societatea civilă, ci manifestările sunt organizate de partidele de opoziţie. Evenimentul zilei a ieşit sâmbătă cu titlul: „Miting PSD-PNL în Piaţa Universităţii”. În text se spune că 2-300 de oameni au venit în Piaţă în urma apelului lui Crin Antonescu şi că în jur de 100 de protestatari ar fi membri ai tineretului PNL şi PSD. EVZ a reluat şi o teamă încercată vineri seara de B1 TV şi anume că PSD Dâmboviţa a trimis mitingişti în Bucureşti. Oficiosul Palatului Cotroceni chiar a plusat faţă de B1 TV, anunţând şi venirea unor mitingişti PSD din Ilfov. Postul de televiziune arondat Cotroceniului, B1TV a transmis la orele de vârf ale protestelor de sâmbătă (14.00 – 16.00) emisiunea de zodiacuri „Pasul Fortunei” şi a acordat românilor aflaţi la schi în Poiana Braşov mult mai multe minute live decât principalelor evenimente ale zilei.

Tot EVZ pune (cu ghilimelele de rigoare !!) în gura lui Crin Antonescu o propoziţie pe care el nu a rostit-o deloc în conferinţa de presă susţinută la orele amiezii: „ieșire în stradă pe care noi am cerut-o”.

TVR Info a avut sâmbătă drept subiect principal degradarea rating-ului unor state din UE, acordând un spaţiu foarte mic transmisiilor din Piaţa Universităţii. Cele două televiziuni au punctat însă repetat (la fel ca şi vineri seara) că mitingurile „nu sunt autorizate”. Vineri seara TVR Info avea pe crol o informaţie din care reieşea că mulţi dintre manifestanţi nu ştiu pentru ce au ieşit în stradă.

Dan Diaconescu – „gluma secolului”

Vineri seara cei care au fost la curent cu toate evenimentele petrecute în Bucureşti au avut posibilitatea să trăiască şi „gluma secolului”. Pe crol la OTV a rulat ore în şir următoarea ştire: „Dan Diaconescu a fost primit cu entuziasm de mulţime în Piaţa Universităţii”. Evident, OTV nu a prezentat şi înregistrări filmate de la respectiva primire. Pentru că în acest caz, suporterii lui „Dan Diaconescui direct”, ar fi văzut că „entuziasmul” a însemnat de fapt huiduieli copioase, fapt ce l-a determinat pe realizatorul tv să fugă de urgenţă din Piaţa Universităţii.

„Povestea cu galeria Stelei”

În tentativa de discreditare a protestelor din Bucureşti, TVR Info, Romania TV, Realitatea TV, B1 TV şi EVZ au acreditat ideea că printre liderii manifestaţiei s-au aflat membri ai galeriei echipei Steaua. Este adevărat, au fost o serie de membri ai galeriei respectivei echipe, dar aceştia au venit chiar cu scopul de a dicredita mişcarea de protest. Conform informaţiilor primite de la mai mulţi protestatari, este vorba de persoane care primesc ajutor social de la Primăria sectorului 6 Bucureşti şi formează echipe de şoc ale tandemului Poteraş (primarul PDL al sectorului 6) – Elena Udrea. Cei în cauză au mai „distrus” şi câteva mitinguri ale sindicatelor din educaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.