TVR a rezolvat restanţa din 2010, ANAF a deblocat conturile

ANAF a anunţat oficial că a deblocat conturile TVR. O datorie fiscală din 2010 a generat poprirea. Ce crede noul lider al PSD despre situaţia din TVR.

Comunicatul de joi dimineaţa

ANAF a dispus joi dimineaţa deblocarea conturilor Societăţii Române de Televiziune. Prin adresa 1.176 din 30.07.2015, ANAF a comunicat conducerii TVR decizia de deblocare. Aceasta survine după ce instituţia din Pangratti a achitat 10 milioane de lei către ANAF. „Este vorba de o datorie fiscală din anul 2010 – deci nu a fost făcută în timpul mandatuluii mei – şi acesta a fost motivul pentru care ANAF a pus poprire pe conturile noastre. A fost o măsură pe care ei erau obligaţi să o ea, pentru că dacă nu eram taxaţi, atunci respectiva datorie se prescria”, a declarat preşedintele director general al TVR.

Ponta şi Dragnea, viziuni diferite

Reamintim, pe 20 iulie a.c., ANAF a blocat conturile Societăţii Române de Televiziune din cauza datoriei fiscale din anul 2010. Premierul Ponta l-a acuzat pe Stelian Tănase că nu a respectat un memorandum semnat cu Guvernul şi l-a catalogat pe Tănase ca fiind „cel mai slab manager”. În replică, şeful TVR a declarat că de fapt Guvernul nu a respectat memorandumul semnat încă din 2012, document în care se preciza că taxa tv urma să fie indexată periodic. „Guvernul este vinovat de această situaţie. Şi mai multe guverne la rând, nu numai Guvernul Ponta. În zece ani, s-au luat numai măsuri împotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Dacă vă uitaţi la bilanţul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am făcut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa tv pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l plătim, cel mai mare din Europa, să avem un cash flow suficient să plătim datoriile istorice”, a declarat în urmă cu câteva zile Stelian Tănase. Reamintim, marile datorii ale TVR s-au acumulat în perioada 2006-2012, în special din cauza unor acte normative care au dezavantajat postul public de televiziune.

O poziţie mult mai nuanţată faţă de TVR o are preşedintele interimar al PSD. „Despre TVR, eu am mai spus, urgent trebuie să se realizeze o analiză şi să se ia o decizie în privinţa televiziunii publice, situaţia actuală nu mai poate continua. Sunt specialişti, trebuie luată o decizie, legată de perpetuarea acestei situaţii, pentru că marea problemă acolo nu cred că este conducerea, din punctul meu de vedere, poate să fie vinovată, poate nu….”, a declarat Liviu Dragnea la începutul acestei săptămâni.

Măsuri luate de CA al TVR

Într-un comunicat de presă al departamentului comunicare al TVR au fost inserate deciziile interne luate pentru reducerea cheltuielilor postului public de televiziune.

Consiliul de Administraţie al TVR a luat mai multe măsuri în vederea limitării cheltuielilor şi achitării datoriei către bugetul de stat. Astfel, CA al TVR a decis în şedinţele din 21, respectiv 28 iulie:

– Închiderea, de la 1 august, a postului TVR News;

– Comasarea Direcţiei Ştiri cu Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere;

– Reducerea drastică a deplasărilor şi a altor activităţi generatoare de costuri;

– Reducerea temporară a activităţii pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2015;

– Iniţierea consultărilor cu sindicatele cu privire la restructrurarea şi reducerea de personal;

– Diminuarea, până la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestări servicii, de muncă pe perioadă determinată şi celor privind cumulul de salarii cu pensii;

– Reducerea cu 20% în medie lunară a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe;

– Neangajarea producţiei unor emisiuni generatoare de costuri mari;

– Reducerea cheltuielilor curente;

– Atragerea de finanţări şi participări în servicii pentru derularea unor proiecte editoriale;

– Renegocierea unor contracte comerciale.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.