TVR difuzează Kaash, spectacolul care „a zguduit lumea”

Televiziunea Română va difuza sâmbătă 30 mai, ora 22.10, pe canalele TVR1 şi TVR HD, spectacolul Kaash, prezentat de Akram Khan Company, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul ediţiei din 2015 a Întâlnirilor JTI. Astfel, spectacolul „care a zguduit lumea”, aşa cum titra „The Daily Star” după premieră, va putea fi urmărit de toţi iubitorii dansului contemporan din România, şi de cei care nu au reuşit să fie prezenţi în sala Teatrului Naţional, dar şi de cei care vor să-l revadă.

Spectacolul difuzat de TVR şi prezentat de Akram Khan Company pentru prima dată în România pe 8 şi 9 mai este noua versiune a Kaash, care a avut premiera internaţională anul trecut. Când a fost lansat iniţial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. „Kaash te face să tremuri de emoţie”, scria „Daily Telegraph”, în timp ce „Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”. „The Guardian” a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

După cum explică Akram Khan, directorul artistic al Akram Khan Company, „Zei hinduşi, găuri negre, cicluri temporale indiene, creaţie şi distrugere” au reprezentat punctele de plecare pentru Kaash, continuând încercarea de a clădi punţi între dansul contemporan şi dansul clasic indian Kathak. Cei cinci dansatori, provenind din culturi diferite (două dansatoare gemene englezoaice, dar originare din Barbados, o dansatoare născută în insula Reunion şi formată în Franţa, doi dansatori născuţi la capete opuse ale lumii – Coreea de Sud şi Italia), au adus un plus de energie spectacolului reluat cu noua trupă. Iar valului de aprecieri din întreaga lume i se alătură spectatorii din România.

„Am văzut aseară un spectacol cu o forţă impresionantă, mişcări fluide. Un spectacol interesant – de la lighting design la muzică. Dansul contemporan are puterea de a genera confluenţe spirituale, de a uni culturi şi energii opuse. De această dată, dansul indian Kathak s-a contopit cu dansul contemporan, fiind pus în cea mai expresivă lumină de către dansatorii cu personalităţi diferite”, a scris Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, pe blogul său, despre Kaash.

Adrian Tibu, director al Teatrului Gong din Sibiu: „Un spectacol de acest gen te revitalizează. E o adevărată bucurie să vezi un exerciţiu de sincronizare atât de poetic şi bine structurat tehnic. Excepţional”.

Radu Afrim, regizor de teatru şi fotograf: „Plec acasă după acest spectacol cu o infuzie de energie, cu o mare bucurie. Mi-ar plăcea să văd pe scenele noastre mai multe spectacole de dans contemporan de acest gen, şi românesc, şi străin. A fost energetic, mistic şi în acelaşi timp, senzual”.

Akram Khan Company este una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume, cu o prezenţă internaţională majoră şi turnee care se adresează culturilor de pe întregul glob. Akram Khan a obţinut numeroase premii internaţionale de dans, ca de exemplu Premiul Olivier, în 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franţa şi, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

Nu rataţi spectacolul Kaash, sâmbătă, ora 22.10, pe TVR1 şi TVR HD!

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet „Bejart Ballet Lausanne”, Întâlnirile JTI, în parteneriat cu TVR, au găzduit dansatori, coregrafi şi companii de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui.

Evenimentul Întâlnirile JTI a fost organizat şi în acest an de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.