TVR News se închide

Consiliul de Administrație al TVR a decis marți închiderea TVR News și comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, potrivit unui comunicat transmis de televiziunea publică.

„În ședința de astăzi, Consiliul de Administrație al TVR a adoptat o serie de măsuri de limitare imediată a cheltuielilor. Astfel, CA a decis închiderea, de la 1 august, a postului TVR News, conținutul urmând a fi preluat de celelalte canale TVR. Tot în ședința de astăzi, a fost luată în discuție închiderea TVR HD și transformarea postului TVR 2 într-unul cu emisie de înaltă definiție. CA a hotărât și comasarea Direcției Știri cu Departamentul Emisiuni și Știri Sportive, în vederea diminuării posturilor de conducere”, se menționează în comunicat.

TVR reamintește că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat luni conturile operaționale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate — începând din anul 2005 — către bugetul de stat. „În acest moment, datoria fiscală se ridică la aproximativ 457 de milioane de lei”, precizează sursa citată.

Televiziunea publică menționează totodată că, potrivit legislației în vigoare, în condițiile actuale, TVR nu poate efectua decât plățile aferente drepturilor salariale și datoriilor către stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activității TVR în scurt timp.

„În mod constant, administrația Televiziunii Române a făcut publică situația financiară a instituției, luând în același timp și o serie de măsuri care să ducă la diminuarea cheltuielilor cu personalul și producția TV. Astfel, cheltuielile cu personalul au fost cu 15% mai mici în 2014 față de anul anterior, iar costurile de producție au scăzut cu 24% în cazul TVR 1 și cu 9% pentru TVR 2. Televiziunea Română a explicat cu argumente sustenabile, atât autorităților, cât și opiniei publice, cauzele care au condus la situația financiară foarte dificilă în care se află TVR și a atras atenția asupra necesității indexării taxei TV, principala sursă de venituri a televiziunii publice și a modificării legislației care afectează funcționarea TVR. Taxa TV din România nu a fost indexată la inflație în ultimii 12 ani și este cea mai mică din Europa, în condițiile în care costurile operaționale au crescut de la an la an. La finalul anului 2014, datoriile totale au scăzut cu peste 11% față de 2013, de la 787.8 milioane de lei la 699.4 milioane de lei. În decursul anului anterior, TVR a achitat la termen toate obligațiile la bugetul de stat, iar datoria fiscală a instituției a scăzut cu 12%, de la 511 milioane de lei în 2013, la 449 de milioane de lei. În 2014, nu mai puțin de 30% din veniturile aferente taxei TV au mers către bugetul de stat. Conducerea TVR a făcut cunoscute sursele de deficit și numeroasele demersuri întreprinse pentru actualizarea cadrului legislativ în vederea unei finanțări corecte a televiziunii publice. În acest sens, a fost elaborată și lansată în dezbatere publică o propunere de proiect legislativ, document transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României și publicat pe site-ul tvr.ro”, se mai menționează în comunicatul TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.