Uciderea în masă a câinilor fără stăpân – afacere de milioane de euro

In Bucuresti si nu numai, se desfasoara o campanie de dezinformare a populatiei privind cainii fara stapan. La corturi aparute in capitala sub sloganul „Bucurestiul fara maidanezi”, trecatorilor le sunt prezentate informatii false privind costurile aferente controlului cainilor fara stapan, dupa care aceste persoane sunt rugate sa semneze petitii pentru „rezolvarea problemei”.

In ceea ce priveste solutia de adapostire a cainilor fara stapan, cetatenilor li se prezinta un cost de 375 lei / luna/caine. Cu toate acestea, reprezentantii adaposturilor au prezentat in mai multe randuri situatia reala: costuri ce variaza intre 18 si 40 Lei/luna/caine. Costurile prezentate oamenilor in cadrul corturilor sunt deci cu mai mult de 10 ori mai mari decat in realitate.

Alternativa sustinuta de campania „Bucurestiul fara maidanezi” este eutanasierea, aceasta fiind de fapt adevarata afacere pentru care se lupta autoritatile. Conform legii supuse spre aprobare, eutanasierea inseamna: prinderea cainelui, sterilizarea (obligatorie!), cazarea in adapost timp de 30 de zile, eutanasierea (prin injectare) si incinerarea. Doar procesul de ucidere are costuri ce variaza intre 210 lei (Tulcea) si 790 lei (Slatina) pentru fiecare caine! Practica ultimilor 10 ani a arat ca in realitate, in adaposturi se aplica in mod constant uciderea cainilor prin metode brutale, taiere sau infometare. Astfel, banii solicitati de autoritati pentru „eutanasiere”, bani publici, ajung de fapt in buzunarele celor responsabili.

Cercetarile conduse de Organizatia Mondiala a Sanatatii certifica faptul ca uciderea in masa este in primul rand ineficienta. Dovada este chiar Bucurestiul, unde in perioada 2001 – 2007 au fost ucisi aproximativ 145.000 de caini, cu toate acestea situatia este aceeasi in strada. Parlamentul European recomanda programele de sterilizare in masa ca fiind singura solutie cu rezultate reale in controlul populatiei canine. Nu in ultimul rand, in ultimii 10 ani, organizatii internationale de profil s-au oferit sa ajute la rezolvarea situatiei cainilor strazii din Romania in mod gratuit, fara niciun cost din banii cetatenilor, acestea fiind sistematic refuzate sau pur si simplu ignorate.

Refuzul are la baza un singur motiv: banii! Dupa cum lesne se poate observa, uciderea cainilor fara stapan este o afacere profitabila, ce poate fi usor justificata de cei implicati. De ca sa cheltuim 40 de lei cand putem da, in medie, 585 de lei pentru ingrijirea si apoi uciderea unui caine!?!? Iar acesti 585 de lei/caine tot nu rezolva problema: uciderea in masa nu duce la disparitia cainilor fara stapan, ci doar umfla buzunarele celor cu care statul face afaceri!

Avand in vedere argumentele enumerate, va rugam se ne fiti alaturi in demersul pentru implementarea unei solutii eficiente in ceea ce priveste cainii fara stapan!

Va multumim!

Contact:

Delia Pirvu, asociatia GIA, 0763.626.777

FNPA

www.fnpa.ro

Asociatia GIA – Group Initiative for Animals

www.orasulanimalelor.ro

Vier Pfoten

www.vier-pfoten.ro

Save The Dogs

www.savethedogs.eu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.