Uciderea urşilor şi a lupilor nu este o soluţie

Vânarea urşilor şi a lupilor a reintrat pe agenda guvernanţilor din ţara noastră, după cum bine se ştie, la mai puţin de un an de la interzicerea vânării acestora pentru trofee. Ideea, care aparţine ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, este atacată de toate ONG-urile pentru apărarea drepturilor animalelor şi cer, de urgenţă, retragerea propunerii. Ziariştii de la newscientist.com au realizat un articol despre această idee şi au stat de vorbă cu mai mulţi specialişti străini despre eficienţa, sau mai degrabă ineficienţa acestei măsuri.

Mişcarea a fost anunţată la 5 septembrie de către ministrul Gavrilescu. Asta va permite uciderea „sub supraveghere“ a peste 140 de urşi şi a 97 de lupi până la sfârşitul anului 2017, dacă sunt considerate a fi „animale care dau bătăi de cap“ şi care ameninţă animalele de la ferme şi gospodării ori ameninţă oamenii, prin pătrunderea în zonele locuite. Dar ONG-urile se tem că acestea vor fi folosite drept scuze pentru a se reveni la vânarea pentru trofee, lucru interzis de guvernul Cioloş în octombrie 2016. „Nu este clar dacă vânătorilor li se va permite să păstreze cadravrele animalelor sau să vândă anumite bucăţi“, afirmă Masha Kalinina de la Humane Society International (HSI). Ea spune că guvernul a cedat presiunilor vânătorilor, fermierilor şi comunităţilor care se simt ameninţate.

Nu se ştie, însă, dacă uciderea lupilor va proteja oamenii şi animalele din zonă, spun ziariştii de la newscientist.com. „Practic este imposibil să tragi concluzia generală despre ce poate funcţiona pentru a reduce ravagiile de la ferme“, spune Ann Eklund de la Universitatea Suedeză de Ştiinţe Agricole. Eklund a publicat în mai 2017 un studiu care a descoperit că nu există nicio dovadă despre efiecienţa unor astfel de metode. Ea spune că uciderea prădătorilor poate proteja animalele şi oamenii uneori, dar nu şi dacă animalele omorâte sunt imediat înlocuite sau nu sunt parte a populaţiei care afectează habitatele umane. Uciderea, spune ea, ar putea face chiar mai rău. „Dacă lupii care sunt precauţi şi nu se apropie de ferme sunt omorâţi, ar putea fi înlocuiţi de unii tineri, lacomi succesori care, cel mai probabil, vor ataca animalele“, spune Kalinina.

HSI pledează pentru metode care nu implică uciderea animalelor sălbatice, cum ar fi transformarea tomberoanelor de gunoi în aşa fel încât să nu mai permită accesul urşilor şi astfel să nu mai fie o atracţie pntru ei. „În SUA, este o practică standard“, spune Kalinina. În mod similar, lupii pot fi speriaţi şi îndepărtaţi de ferme de către oameni călare.

În prezent, se estimează că sunt 6.000 de urşi în România, spune HSI, iar populaţia de lupi a fost estimată la 2.500 de exemplare. După ani mulţi de scădere a numărului, de vânare şi prigoană, populaţia de urşi şi de lupi şi-a revenit în ultimii cinci ani. Decizia de interzicere a vânării lor ca trofee pare să fi cimentat această recuperare, au conchis ziariştii newscientist.com.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.