Ucraina arde, dar Putin visează la liber schimb „de la Lisabona la Vladivostok”

Rusia se pronunță pentru întărirea cooperării între Uniunea Europeană și Comunitatea economică eurasiatică și propune crearea unui spațiu economic comun între cele două entități, a declarat președintele rus Vladimir Putin la reuniunea de marți de la Minsk, ce are loc pe fondul escaladării conflictului din estul separatist al Ucrainei, transmite AGERPRES.

Presa rusă notează că, în timpul reuniunii de la Minsk, preşedintele Putin a adoptat tactica deschiderii unor subiecte strict economice, evitând să discute despre situaţia din Ucraina. Delegaţia rusă a fost plasată la masa discuţiilor de către preşedintele ţării gazdă, Aleksandr Lukaşenko, la cât mai mare distanţă de cea ucraineană.

„Facem apel la întărirea cooperării între UE și Comunitatea economică eurasiatică, la identificarea mijloacelor necesare care să permită conjugarea celor două procese de integrare”, a declarat Vladimir Putin la summitul inedit din capitala belarusă la care participă liderii statele Uniunii Vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan), președintele ucrainean Petro Poroșenko și reprezentanți ai Comisiei Europene.

Șeful statului rus și-a manifestat speranța că toți participanții la întâlnirea de la Minsk vor fi de acord cu obiectivul strategic constând în crearea unui spațiu economic comun de la Lisabona la Vladivostok. „Suntem gata să examinăm orice propunere care va lua în considerare interesele reciproce”, a subliniat președintele Putin. Acesta şi-a expus vizunea asupra unui spatiu de liber schimb „de la Lisabona la Vladivostok” în urmă cu patru ani, în presa germană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.