Ucraina cere „ajutor militar de anvergură” împotriva invaziei ruse

Ucraina a cerut Uniunii Europene să îi acorde un „ajutor militar de anvergură” în urma unei „invazii ruse nedisimulate„, conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, transmite MEDIAFAX, citând AFP. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza „intruziunii trupelor ruse” în Ucraina, unde situaţia se „deteriorează rapid”.

„Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei (…). Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură”, a declarat Eliseiev, potrivit paginii de Facebook a ambasadei ucrainene la UE.

Ucraina a afirmat joi că „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

„Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk”, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.

Ucraina a mai solicitat sprijin militar din partea NATO şi UE, însă răspunsul a fost negativ.

În timpul unei întâlniri dintre premierul Finlandei şi ministrul de Externe al Ucrainei, pe 17 august, oficialul de la Helsinki a declarat că un sprijin militar “nu este posibil. Nu din partea NATO, pentru că NATO oferă sprijin doar ţărilor membre şi asta se ştie foarte bine. Iar UE nu are capacitatea de a oferi un astfel de sprijin”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că NATO şi UE şi-ar încălca toate acordurile la care au ajuns până acum în relaţia cu Rusia dacă ar decide să ofere sprijin militar Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.