Ucraina, decizie surprinzătoare în cazul catastrofei aviatice

Autoritățile de la Kiev sunt dispuse să predea partenerilor săi occidentali, în special Olandei, ”țara care a suferit cel mai mult”, coordonarea anchetei asupra prăbușirii avionului companiei Malaysia Airlines și să asigure transportul rămășițelor pământești ale victimelor la Amsterdam, a declarat luni premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, citat de agenții de presă internaționale, preluate de Agerpres.

„Ucraina este dispusă să transmită partenerilor noștri occidentali rolul de coordonare a anchetei privind circumstanțele producerii tragediei aeriene, iar Olanda ar putea conduce acest proces”, a afirmat șeful guvernului ucrainean.

În același timp, el a spus că nu are dubii că avionul de linie malaezian a fost a fost doborât cu o rachetă din cadrul sistemului de rachete antiaerian BUK-M1, care a fost folosit de ‘profesioniști’.

„În acest moment, nu avem niciun dubiu că avionul a fost doborât de la sol, în urma unui atac cu rachetă, cel mai probabil cu o rachetă BUK—M1 (SA-11, sistem de rachete ghidate prin radar). Este clar că acest sistem nu putea fi operat de teroriști proruși beți. Au fost indivizi profesioniști”, a spus el, în contextul în care Kievul atribuie un rol clar Moscovei în prăbușirea avionului malaezian.

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să înțeleagă că „este de ajuns deja” , a afirmat premierul ucrainean, criticându-l pe liderul rus pentru că a permis livrarea de arme către rebelii care se opun armatei ucrainene în estul Ucrainei. „Nu mă aștept la nimic de la guvernul rus. Rușii au furnizat arme, au trimis combatanți. Putin ar trebui să înțeleagă că este de ajuns deja. Acesta nu mai este un conflict între Ucraina și Rusia. Acesta este un conflict internațional”, a opinat Iațeniuk.

El a adăugat că au fost recuperate rămășițele pământești a 272 de persoane, dintre care cele a 251 se află în camere frigorifice în orașul Torez. „Noi suntem pregătiți să trimitem corpurile neînsuflețite la Amsterdam pentru a se proceda la autopsia lor și la orice expertiză independentă necesară”, a mai spus premierul ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.