Ucraina, pe un butoi cu pulbere. Vizită de taină a lui Lavrov la Kiev

Guvernul de la Kiev a trecut de motiunea de cenzura initiata de opozitie, cu 186 de voturi pentru demitere si 226 impotriva. Inainte de votul din Rada Suprema, premierul a tinut un discurs in care si-a cerut scuze pentru interventia brutala a fortelor de ordine impotriva manifestantilor, operatiuni in timpul carora au fost raniti si cateva zeci de jurnalisti. Guvernul condus de Mykpola Azarov s-a confruntat cu motiunea de cenzura in timp ce demonstrantii pro-europeni au luat din nou cu asalt sediile executivului si legislativului, revoltati ca, în preajma summit-ului de la Vilnius desfășurat în perioada 28-29 noiembrie, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu UE.

Situatia din Ucraina poate degenmera si dupa declaratiile presedintelui rus Vladimirt Putin, cel care a facut presiuni asupra Kievului, astfel incat presedintele Viktor Ianukovici sa aleaga Uniunea Vamala Rusia-Belarus-Kazahstan in locul semnarii Acordului de Asociere la UE. ”Ceea ce se intampla Kiev nu este revolutie, asa cum sustine opozitia, ci este un ppogrom”, a spus Putin.

Potrivit unui oficial ide rang inalt din Ucraina, citat de Financial Times, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizita cvasisecreta la Kiev, luni, pentru a se asigura ca Ianukovici nu va relua negocierile cu UE la presiunea strazii. Oficialul citat vorveste si despre pozibilitatea ca Rusia sa provoace anumite actiuni violente la Kiev, tocmai pentru a-l izola si mai mult pe presedintele Ianukovici de Vest.

Situaţia din Ucraina ar putea fi discutată la reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care se va desfăşura mâine, 4 decembrie, la Bruxelles. Deşi chestiunea respectivă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei, surse din cadrul organizaţiei au declarat agenţiei ITAR-TASS că ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, va aborda problema.

Votul pe motiunea de cenzura a fost privit cu oarece emotie de guvern, pentru ca mai multi deputati din Partidul Regiunilor, aflat la putere, au trecut in tabara celor care contesta guvernul. Votul fusese programat pentru dupa-amiaza zilei de marti, dupa ce 368 din cei 395 de parlamentari prezenti la sedinta de dimineata au votat pentru chemarera membrilor guvernului in fata parlamentului, pntru a asista la votarea motiunii.

Vicepreşedintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Koshulinski, a declarat marți că există suficiente voturi pentru debarcarea Guvernului condus de Mykola Azarov. “Avem numărul suficient de voturi pentru a demite Executivul”, a spus acesta, în cadrul unei emisiuni televizate.

Rada Supremă de la Kiev discută astăzi iniţiativa privind demiterea Guvernului Azarov, după ce luni Comisia juridică a avizat pozitiv iniţiativa privind demiterea Guvernului Azarov, depusă de principalele doua partide de opozitie, în care se spune că „Guvernul Azarov a acţionat contra legislaţiei Ucrainei, care prevede că integrarea europeană este prioritate a politicii externe”.

Tot ieri, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că „puterea şi opoziţia trebuie să-şi coordoneze eforturile pentru depăşirea situaţiei de criză din ultimele zile”. Premierul Azarov este mai transant si sustine ca initiativa impotriva executivului initaita in Parlamant este ”o lovitura de stat”.

Revolta din strada incepe sa-si faca loc si in in presa. Postul de televiziune LOT din Lugansk, condus de deputatul consiliului regional din partea Partidului Regiunilor, Rodion Miroșnikov, s-a răzvrătit împotriva guvernatorului Vladimir Pristiuk.

În timp ce oficialul ținea un discurs în susținerea Președintelui, Viktor Ianukovici, jurnaliștii au scris în burtieră că ceea ce se aude de pe micile ecrane nu este altceva decât o ”informație mincinoasă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.