Ucraina, „şocată” şi „profund dezamăgită” lipsa de reacţie UE la invazia rusă

Surse din cadrul Ministerului ucrainean de Externe au declarat pentru Ukrainskaya Pravda că autorităţile de la Kiev sunt “şocate” şi “profund dezamăgite” de reacţia UE faţă de informaţiile despre invazia rusă, sau mai bine spus de lipsa vreunei reacţii.

“Kievul apreciază sprijinul important oferit de UE, dar este profund dezamăgită de reacţia Bruxelles-ului la ultimele evoluţii. Mai exact, de lipsa reacţiei. Am emis deja câteva comunicate, dar pe canalele diplomatice tonul este mai ferm”, a spus sursa, care consideră că UE refuză să ia o poziţie şi chiar nu recunoaşte că are loc o invazie rusă în Ucraina, în ciuda probelor indubitabile, după cum susţine Kievul.

“Nu înţelegem care este poziţia UE în situaţia actuală. Ucraina este în mod evident victima agresiunii armatei regulate a Rusiei, iar UE a fost notificată. Însă suntem şocaţi de faptul că nu a luat o poziţie şi nu recunoaşte aceasta agresiune”, spune sursa citată de cotidianul de la Kiev, care speră însă că Bruxelles-ul să adopte o poziţie după summitul UE de pe 30 august.

Reacţia UE a constat într-o intervenţie laconică a unui purtător de cuvânt. „Suntem extrem de preocupaţi de ultimele evoluţii, în special de informaţiile din teren”, a declarat într-o conferinţă de presă Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al UE, în condiţiile în care Kievul a afirmat că „trupe ruse” au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk. „Reafirmăm necesitatea urgentă a unei soluţii politice la această criză”, a precizat ea, dând asigurări că UE urmăreşte „îndeaproape ceea ce se întâmplă pe teren”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.