Ucraina: Ultimatumul dat separatiştilor din est a expirat

Ultimatumul dat de preşedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov separatiştilor din estul ţării a expirat, trupele ucrainene fiind pregătite să intervină.

Militanţii proruşi ar fi trebui să elibereze clădirile guvernamentale ocupate şi să predea armele, ceea ce nu s-a întâmplat, în pofida promisiunii de amnistiere,  făcută de președintele interimar ucrainean separatiştilor proruşi.

 „Separatiștii proruși din estul Ucrainei vor beneficia de amnistie dacă  vor depune armele și vor evacua clădirile administrative  pe care le ocupă, a promis joi Oleksandr Turcinov.

Militanţi proruşi ocupă de o săptămână clădiri publice din oraşele Doneţk şi Lugansk.

Premierul interimar Arseni Iaţeniuk s-a deplasat vineri la Doneţk pentru a încerca să găsească soluţii, dar nu a avut nicio întrevedere cu reprezentanţi ai miliţiilor separatiste.

Militanţi proruşi înarmaţi au preluat, sâmbătă dimineaţă, controlul asupra unui comisariat de poliţie din oraşul Slaviansk.

Ulterior, activiştii proruşi din Slaviansk au deschis focul asupra trupelor antitero trimise de Kiev să elibereze clădirile administrative ocupate, iar după doar câteva ore manifestanți proruși au ocupat şi Primăria din Mariupol,

Intervenţia s-a soldat cu morţi şi răniţi de ambele părţi, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov. Autorităţile de la Kiev acuză Moscova de implicare în aceste atacuri, subliniind că numai militarii ruşi au astfel de arme.

„S-a vărsat sânge în războiul pe care Rusia îl poartă pe teritoriul Ucrainei”, a spus Turcinov. „Am ordonat lansarea unei operaţiuni de mare amploare” în estul ţării, a adăugat preşedintele Ucrainei, care a reiterat oferta de amnistiere a agresorilor care depun armele până luni dimineaţă, ultimatum care a expirat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.