Ucraina va decide prin referendum aderarea la NATO

Aderarea Ucrainei la NATO va fi hotărâtă prin referendum, declarat președintele Ucrainei , Petro Poroșenko într-o conferință de presă, transmite DESCHIDE.md, citând bbc.co.uk.

Potrivit președintelui Ucrainei, doar poporul ucrainean poate decide aderarea Ucrainei la NATO.

“Noi am elaborat criteriile potrivit cărora Ucraina va răspunde cerințelor NATO. Doar în urma îndeplinirii criteriile, poporul ucrainean va decide de a merge sau nu în NATO”, susține Poroșenko.

Luni, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg declara că Ucraina are porțile deschide pentru aderarea la NATO.

„Uşa rămâne deschisă. În timpul summitului de la Bucureşti am decis că Ucraina va fi membru (al NATO). Această decizie este valabilă în continuare dacă Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare”, a afirmat Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, la Haga.

Potrivit secretarului general al NATO, „dacă problema aderării Ucrainei nu a fost evocată în ultimii ani, este pentru că această ţară a optat pentru un statut neutru”. „Respect această alegere. Este vorba despre o decizie adoptată de un stat suveran”, a adăugat el.

În schimb, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunțat împotriva aderării Ucrainei la NATO și UE, într-un interviu pentru publicația Spiegel. „Consider posibile (stabilirea unor) relații parteneriale între Ucraina și NATO, nu și un statut de membru”, a declarat Steinmeier în interviul menționat.

La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat cu această ocazie că obiectivul Kievului este să „obţină un statut particular în relaţiile sale cu Alianţa”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.