Ucraina: Viktor Ianukovici cere evitarea unei ”băi de sânge”

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a cerut luni noilor autorități de la Kiev să retragă imediat toate forțele armate din regiunile din estul Ucrainei pentru a evita „o baie de sânge”, potrivit unui mesaj citat luni de agenția rusă de presă RIA Novosti, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Dată fiind brusca agravare a situației în estul Ucrainei, cer ca toate forțele armate ucrainene să se retragă la bazele lor și să fie lansat imediat un dialog de pace cu liderii aleși de populația din regiunile din est”, a afirmat Ianukovici.

„Vă aflați la doi pași de o baie de sânge. Opriți-vă! Nu depășiți limitele! Nu executați ordine criminale!”, a cerut el, adresându-se „militarilor și membrilor forțelor speciale”.

Viktor Ianukovici a fugit în februarie din Ucraina, unde forțele pro-europene au preluat puterea, și s-a refugiat în Rusia.

”Sângele nu mai poate fi spălat. Opriți-vă”, a spus Ianukovici, care pe 22 februarie a fugit din țară și se află în Rusia.

Declarațiile lui Ianukovici, despre care presa internațională scrie că s-ar afla nu la Moscova, ci la Soci, au venit imediat după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că se așteaptă la ”tot mai multe apeluri ca rușii să-i salveze pe locuitorii din estul Ucrainei de nelegiuiți. Ne pun într-o situație foarte dificilă.”

Ianukovici susține că este președintele legitim al Ucrainei și a numit revoluția EuroMaidan drept lovitură de stat.

Potrivit Reuters, există supiciunea că, dacă Rusia va mai anexa regiuni ale Ucrainei sau daca guvernul de la Kiev va oferi acestora mai multă autonomie, atunci Ianukovici se va reîntoarce la putere în aceste zone. De altfel, Serghei Axionov, liderul separatiștilor din Crimeea, a declarat că Ianukovici se poate întoarce in Ucraina începând cu data de 11 mai.

Ianukovici a cerut guvernului de la Kiev să nu folosească forța armată în regiunile din estul țării, spunând că o confruntare în regiunea Donețk ”nu ar schimba nimic”. El susține că măsurile de forță pot face mai mult rău și că altele sunt metodele prin care guvernul central se poate adresa locuitorilor din regiunile estice. ”Omenii se simt insultați. Ați numit teroristi milioane de oameni. Ei nu mai au altă opțiune decât lupta pentru drepturile lor, pentru viata lor și pentru copiii lor”, a spus Ianukovici.

Pe de altă parte, mulți analiști occidentali consideră că liderii ruși nu caută acum decât un pretext pentru a interveni militar în estul Ucrainei, la fel cum au făcut-o în Crimeea înainte de a anexa peninsula.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.