Ucrainenii nu mai vorbesc limba rusă, deoarece „Putin ar putea să-și dorească să-i apere”

Cetățenii din Ucraina vorbesc tot mai mult în limba ucraineană, scrie analistul Evgheni Vorobiov în revista Foreign Policy. În Ucraina, în special, este foarte populară gluma: „Mă tem să vorbesc în limba rusă, deoarece Putin ar putea să-și dorească să mă apere”, scrie acesta, citat de serviciul ucrainian al Radio Europa Liberă, potrivit Independent.md.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, vorbitul în limba ucraineană a devenit un lucru la modă, și nu ceva rușinos”, spune Vorobiov.
Cu siguranță, Ucraina, ca și înainte, rămâne o țară bilingvă. Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie din ultimul deceniu, peisajul lingvistic al țării a suferit unele modificări.

„În 2005, 42% dintre ucraineni au spus că în casă vorbesc în limba ucraineană. În 2011, aproape 53% au declarat că folosesc limba ucraineană în viața de zi cu zi. Deoarece cei mai mulți dintre ei vorbesc bine limba rusă, creșterea acestui indice de 11% (care înseamnă cel puțin 5 milioane de oameni) reflectă ponderea societății ucrainene care a trecut la limba ucraineană”, spune Vorobiev.

Acest trend lingvistic sporește mobilitatea socială a țării, spun analiștii. În plus, revigorarea limbii ucrainene nu este singura schimbare socială încurajată de războiul din estul țării. În special, clasa de mijloc începe să plătească mai mult pentru bunurile și serviciile din Ucraina, iar ucrainenii în ansamblu aleg produsele ucrainene în defavoarea celor rusești, potirivt lui Vorobiev.

„Alături de steagurile galbene-albastre și hainele populare, care, tot mai des, sunt văzute pe străzile orașelor ucrainene, limba ucraineană poate deveni un simbol național veritabil”, a adăugat Evgheni Vorobiov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.