×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 35 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 21:41
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Maghiarii pierd trenul puterii
UDMR s-a cerut la guvernare, Dragnea i-a pus în așteptare
Şi nouă. Şi mică. Kelemen are o dilemă: Liviu sau Dragnea, Călin-Anton sau Popescu-Tăriceanu?
Şi nouă. Şi mică. Kelemen are o dilemă: Liviu sau Dragnea, Călin-Anton sau Popescu-Tăriceanu?

Mai toți politicienii maghiari din România au tăcut, dintr-odată, și nu mai țipă după autonomie, steaguri, limbă oficială, Ținut Secuiesc și restul pretențiilor lor devenite istorice în cei aproape 28 de ani de democrație. Atrași de sferele de putere decizională, membrii conducerii UDMR au trecut la negocieri serioase pentru a fi cu adevărat legitimați la guvernare.

Ce vor să facă politicienii maghiari într-un guvern despre care clamează că ar vrea să se despartă și să fie independenți cu tot cu teritoriul pe care îl reprezintă în Parlament e aproape imposibil de înțeles chiar și pentru alianța de la guvernare. Și asta mai ales în condițiile în care unii autointitulați lideri maghiari spun că atât ei, cât și majoritatea etniei lor vor să se separe de România, să fie autonomi.

Indiferent de voința UDMR de a accede într-o formulă mult mai extinsă decât cea din prezent în rândurile Executivului, PSD le-a arătat cartonașul roșu. Cel puțin până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, conform unor surse din UDMR.

Jocul de glezne al lui Ponta le-a stricat planurile

Încurajați de faptul că mai mulți foști lideri locali proveniți din defunctul PDL, dar și din PNL au fost „reciclați“ din punct de vedere politic de către alianța de guvernare și numiți în funcții din eșaloanele doi și trei ale guvernului, liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a cerut la guvernare cu întreaga Uniune.

UDMR are trei secretari de stat numiți la Educaţie şi la Departamentul pentru Relaţii Interetnice și unul la conducerea noii structuri înființate în interiorul Ministerului Culturii, care se ocupă de minoritățile naționale și de protecția identității și a culturii lor. De asemenea, coaliția PSD-ALDE a semnat un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR în decembrie 2016, care prevede, între altele, o analiză pe fiecare sesiune parlamentară referitoare la stadiul acestei colaborări. Profitând de fricțiunile din PSD, dintre Victor Ponta și Liviu Dragnea pe de-o parte, și de cele dintre Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin pe de altă parte, UDMR le-a cerut celor doi lideri ai alianței să devină parteneră cu drepturi depline în arcul guvernamental în schimbul asigurării majorității în Parlament. Șeful PSD le-a impus celor de la UDMR un termen de gândire, perioadă care s-a dovedit a nu fi deloc fastă pentru maghiari. Victor Ponta și-a schimbat brusc retorica acidă la adresa lui Liviu Dragnea înainte de Paște, fix în ziua premergătoare capturării fostului deputat Sebastian Ghiță. Și în ALDE spiritele s-au calmat mult, tot în detrimentul UDMR.

Dragnea a curtat și el UDMR

Liderul PSD Liviu Dragnea a invitat UDMR să intre la guvernare încă din luna februarie, imediat după adoptarea legii bugetului, iar de atunci s-au tot purtat discuții pe această temă. Cu toate astea, o decizie ar urma să fie luată prin iunie, la sfârșitul sesiunii parlamentare. Dacă nu au reușit să devină parte a guvernării, cei de la UDMR ar dori, ca și până acum, o serie de gesturi și concesii din partea PSD pentru a se putea justifica în fața electoratului său. Deja Camera Deputaților a adoptat un proiect legislativ care prevede ca în localitățile unde există minorități naționale în proporție de cel puțin 20%, să poată fi angajat personal de specialitate cunoscător al limbilor minorităților respective, în unitățile de asistență medicală. Actul normativ care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art.41 din Legea asistenţei sociale 292/2011 a fost adoptat, tacit, și de Senat. Această decizie a parlamentului i-a scos din sărite pe aleșii de la PMP. Speriați că nu vor reuși să strângă un număr de semnături cât de cât semnificativ de la colegii lor din Senat și Camera Deputaților, parlamentarii PMP s-au apucat, pe furiș, să atragă adepți, ca să poată ataca la Curtea Constituțională legea privind folosirea limbii materne în unitățile medicale.

Presiune internă provocată de lipsa resurselor

După ce jocurile puterii au reintrat în linie dreaptă, iar șeful PSD le-a spus PAS răspicat maghiarilor în privința cooptării, în UDMR s-au încins spiritele. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, există o presiune internă destul de mare în UDMR pentru intrarea la guvernare, deoarece formațiunea s-a decuplat de la resurse odată cu ieșirea din Guvernul Ponta, în urmă cu mai bine de doi ani. În plus, UDMR ar fi dus o lungă muncă de lămurire cu cei de la FIDESZ-ul condus de Viktor Orban ca să obțină „binecuvântarea“ politică a acestora pentru o astfel de mutare strategică. În cele din urmă, conform unor parlamentari UDMR, Viktor Orban a acceptat eventuala intrare la guvernare, dar numai dacă această măsură se va dovedi profitabilă pentru minoritatea maghiară.

Laur EmrePublicat Vineri, 21 aprilie 2017
1181
 | 0
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Răzvrătitul
+3
Orice colaborare cu UDMR, indiferent de domeniu și structură de decizie, este nebenefică pentru România.
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
dan
+2
Subtire politichie - dupa ce au votat legea care obliga personalul din spitale sa stie maghiara,acum pnl si psd contesta aceasta lege la Curtea Constitutionala...
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
michael
+1
Voiau sa se ceara la WC !
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Alina
0
O idee buna.Daca nu poti sa ii stapanesti, macar sa ii comanzi.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+5
pai vor in guvernul grindeanu acum, au renuntat la liga vestului?
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
sa ne crucim impreuna
+11
Io din articolul asta am inteles ca ar trebui sa ii felicitam pe cei de la PMP. Nu am ajuns chiar asa de rau sa fac asta, dar o sa le urez un traditional "RUSINE TRADATORILOR" celorlalti asa-zisi politicieni romani care accepta sa treaca astfel de legi.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017