UDMR și acuzațiile de turnătorie la DNA

După ce în PSD s-a dezlănțuit o adevărată vânătoare de vrăjitoare infiltrate și acuzate că au vândut o mare parte din foștii lideri ai partidului serviciilor secrete și DNA, același „trend“ a prins și în rândul majorității politicienilor care îi reprezintă pe maghiarii din România. Cei mai afectați dintre liderii maghiari de colaborarea între unii colegi de-ai lor și serviciile secrete românești și-au pus mâna în cap și au ieșit la scenă deschisă cu diverse atacuri, mai mult sau mai puțin voalate.

Surprinzător, episcopul reformat, László Tőkés, arată cu degetul către UDMR când vine vorba de trădarea intereselor minorității maghiare în detrimentul forțării intrării la guvernare a Uniunii, alături de PSD și ALDE. La rândul lor, reprezentanții UDMR se fac că nu bagă de seamă ce acuzații li se aduc, refuză să le dea curs și replică, dar încearcă să lase impresia că sunt, în continuare, cea mai viabilă alternativă politică pentru comunitatea maghiară din România.

„Maghiarii corupți care sunt autonomiști sunt anchetați mai serios de DNA, pe când cei care nu sunt autonomiști sunt trecuți cu vederea“, a tunat László Tőkés. Fostul europarlamentar mai că nu a nominalizat direct UDMR în discursul său aprins. Acesta și-a continuat tirul de atac îndreptat asupra Uniunii, apreciind ironic că, „dacă există cumva și lideri maghiari care au alte scopuri, cum ar fi ridicarea nivelului de trai al maghiarilor sau crearea de locuri de muncă sau investiții în infrastructură sau sănătate, vă rugăm să ne atrageți atenția asupra lor, să-i vedem și noi“. „UDMR-ul își premiază corupții în loc să se dezică de ei, ceea ce este un semnal foarte rău pentru clasa politică maghiară, dar și pentru populația maghiară, care nu mai înțelege nimic din ce fac liderii lor“, a mai arătat episcopul. Ca să mai dreagă cât de cât „busuiocul“, liderul comunității maghiare din România a ținut să precizeze că: „noi vă spunem că nu am văzut decât lideri maghiari autonomiști. De alte feluri nu am văzut. Toți au același discurs cu autonomie și steaguri secuiești“. Ironiile și acuzațiile lansate la adresa formațiunii politice conduse de Kelemen Hunor au fost preluate și întărite și de președintele PPMT, Szilágyi Zsolt, care a ținut la rândul său să confirme aceeași direcție și idee.

Szilágyi Zsolt, reales președintele al PPMT

Cel de-al cincilea congres al PPMT l-a reconfirmat în funcția de președinte al partidului pe Szilágyi Zsolt. Noua conducere a fost lărgită de la șapte la nouă membri, aceasta fiind, concomitent, și întinerită. Fostul deputat UDMR Toró T.Tibor a fost desemnat președinte executiv. Noii vicepreședinți ai PPMT sunt Soós Sándor, care reprezintă Centrul Transilvaniei, Kolcsár András, Taierling Johann și Sándor Lajos-Ținutul Secuiesc, precum și Zatykó Gyula și Kása Zsolt, responsabili pentru vestul Transilvaniei. Szilágyi, care va conduce partidul pentru o perioadă de încă doi ani, este și el un opozant al politicii duse de UDMR, la fel ca și episcopul reformat. Acesta a mai lansat acuzații grave la adresa UDMR și la începutul anului, odată cu cooptarea parțială a Uniunii în arcul decizional guvernamental. Szilagyi Zsolt a catalogat acordul de colaborare parlamentară dintre Uniune și alianța de guvernare drept „un banc prost“ și „un autogol atât pentru UDMR, cât și pentru PSD, dar și pentru România“. De aceea, el a cerut să fie publicată și partea secretă a acestei înțelegeri, transpusă pe o pagină și jumătate. Șeful PPMT chiar plasa atenția publică și asupra destinației unor fonduri primite de Uniune de la stat, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Mai mult, în opinia sa, adevărata înțelegere de la negocierile dintre UDMR, PSD și ALDE privind formarea Guvernului Grindeanu consta din susținerea parlamentară a unor miniștri „certați cu legea“, atunci când se va pune problema ridicării imunității lor sau se va cere votul pentru arestul preventiv.

UDMR, preocupată de femei

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România se pregătește, intens, pentru congresul din 13 mai de la Zalău. Reprezentanții maghiarilor în Parlament vor aduce mai multe modificări statutului Uniunii. Deja, Consiliul Reprezentanţilor Unionali a adoptat mai multe propuneri de modificare a Statutului şi Programului Uniunii, care vizează, printre altele, consolidarea reprezentării femeilor, stimularea rămânerii tinerilor pe pământul natal, prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi protecţia minorităţilor naţionale. În premieră, se va introduce cota obligatorie de reprezentare pentru femei, care ar permite ca, la nivelul organizaţiilor locale ale Uniunii, unul din trei membri ai consiliului aleşilor să fie femeie, iar în organismele de conducere judeţene şi naţionale, 15% din membri să fie delegaţi de către Organizaţia de Femei a UDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.