Udrea, încă un dosar la DNA

Elena Udrea s-a prezentat vineri dimineață la DNA, după votul din Camera Deputaţilor. Udrea a cerut recuzarea procurorului care se ocupă de cazul.

Update: Elena Udrea a primit, vineri, la DNA, o citaţie pentru luni, când ar urma să fie audiată într-un nou dosar, privind creditul contractat de la BRD, de 3 milioane de euro, dosar care, în cazul său, a fost trimis DNA de procurorii DIICOT. În dosarul privind creditele BRD, DIICOT a început urmărirea penală în cazul mai multor persoane, printre care afaceristul Remus Truică.

Udrea a precizat vineri că procurorii o acuză în acest nou dosar de complicitate la abuz în serviciu, pentru „faptul că banca respectivă dădea un tip de credite”, iar ea a l-a solicitat. „Adică, dacă dumneavoastră solicitaţi ceva ce se constată că n-a respectat tocmai procedurile, sunteţi complice”, a spus Elena Udrea.

DIICOT arăta în luna mai, când l-a pus sub control judiciar pe Remus Truică, că ”în cauză există suspiciunea rezonabilă că la sfârşitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD – GROUP SOCIETE GENERALE a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, atât cele interne, cât şi cele emise de Banca Naţională a României, unor persoane fizice şi/sau societăţi comerciale, activitatea infracţională concretizându-se în obţinerea unor importante sume de bani din săvârşirea subsecventă a unor infracţiuni de înşelăciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro în dauna BRD – GROUP SOCIETE GENERALE. Membrii grupului infracţional organizat au acţionat în mod concertat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, aceea de a obţine importante beneficii financiare, potrivit contribuţiei infracţionale pe palierele execuţionale din cadrul grupării. În cadrul grupării infracţionale organizate, fiecare membru a desfăşurat activităţi specifice interesului, poziţiei, pregătirii şi profesiei sale, în vederea fraudării sistemului bancar, cu desfăşurare pe termen lung”.

Potrivit DIICOT, doi dintre liderii grupării infracţionale, folosindu-se de funcţiile deţinute în cadrul BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, ”au racolat şi controlat activitatea mai multor persoane subordonate şi aflate în raporturi de muncă cu banca, care prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu sau prin neîndeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasă a unui număr de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscând faptul că pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau îndeplinite condiţiile minime impuse de normele de creditare şi că imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreaţi de bancă”.

Conform DIICOT, cel de-al treilea lider al grupului infracţional, Remus Truică, a fost şi principalul beneficiar al activităţii infracţionale, din cele 17 credite acordate în mod fraudulos de BRD – GROUP SOCIETE GENERALE, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul său direct, obţinând astfel suma de 35.000.000 euro.

Acesta este al patrulea dosar al lui Udrea instrumentat de procurorii DNA, după Microsoft, Gala Bute şi Hidroelectrica.

Update: Elena Udrea a revenit vineri după-amiază la sediul Direcției Naționale Anticorupție pentru a fi continuată procedura de prezentare a acuzațiilor în dosarul în care deputații au avizat reținerea sa, dar nu și arestarea.

Întrebată dacă se teme că ar putea reveni pentru o noapte în Arestul Poliţiei Capitalei, Udrea a spus: „Dar m-a speriat vreodată gândul? Înţeleg că îmi pregătiseră şi o cameră la arest. A fost la fel şi data trecută, atunci când am ajuns în cameră, colegele de cameră mi-au spus că de o săptămână se lucra la camera respectivă. Deci, toată lumea ştia că voi fi arestată, numai eu credeam că mai am o şansă să mă opun unei arestări care era deja demult decisă”.

Chestionată în legătură cu faptul că Bogdan Buzăianu ar fi luat masa cu procurori DNA şi DIICOT pe Coasta de Azur, Elena Udrea a susținut că informaţiile pe care le are provin din spusele „unui apropiat al lui Buzăianu”.

„Cineva din anturaj, foarte apropiat al domnului Buzăianu, a povestit – şi cu siguranţă lucrurile astea se vor putea demonstra – că la masa domnului Buzăianu, pe Coasta de Azur, cu ani în urmă, veneau şi îşi petreceau vacanţele, şi stăteau, deci, cu dânsul la masă procurori din România … Vom vedea, pe măsură ce lucrurile vor evolua”, a precizat Udrea.

Update: Elenei Udrea i s-a respins cererea de recuzare a procurorului de caz și înlocuirea acestuia, deputata urmând să revină, vineri după-amiază, la DNA.

La ieșirea din sediul instituţiei, fostul ministru a declarat că așteaptă soluționarea cererii de recuzare a procuroarei care instrumentează noul său dosar și că se va întoarce la ora 14.00.

”Nu cred că este surprinzător faptul că am depus o cerere de recuzare, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea şi modul în care s-a derulat ancheta şi în luna martie, când vorbeam de aceeaşi doamnă procuror. Deci, ca urmare, nu am încredere în corectitudinea şi imparţialitatea dânsei şi, ca urmare, am recuzat-o”, a spus Udrea.

Udrea a susținut că nu are niciun interes să tragă de timp.

”În niciun caz. Se poate desemna alt procuror. Mă întorc în câteva ore și dau declarație. Nu am niciun interes să trag de timp”, a conchis Udrea.

Vineri dimineață, Udrea a declarat că dacă ar fi fost chemată la DNA înainte de ”circul” din Parlament, ar fi dat de atunci toate declarațiile.

Întrebată dacă este pregătită să iasă din nou în cătuşe de la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat aviz pentru reţinerea sa de către procurori, Elena Udrea a spus că legea prevede că este ilegală punerea cătuşelor.

„Nu ştiu. Se mai practică cătuşele? Este ilegal, să ştiţi, scrie în lege. Este ilegal să pui cătuşe … Doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii, sau …”, a adăugat deputata.

Parlamentul a încuviințat începerea urmăririi penale și reținerea acesteia, însă și arestarea preventivă, astfel că o vor putea reţine pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere şi arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare – cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.