Udrea: „jaful de la ANRP” şi cum a reuşit Cristina Trăilă „să păcălească Guvernul”

Elena Udrea arată, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, că a atras atenţia colegilor din guvern şi partid asupra jafului de la ANRP (Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor). Mai mult, ea spune că fosta preşedintă ANRMAP (Autoritatea pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice), Cristina Trăilă, era suspectată că aproba documentaţii pe fonduri europene în funcţie de ce cabinet de avocatură reprezenta interesele beneficiarilor.

Fosta democrat-liberală, în prezent preşedinte PMP, insistă să spună că a atras atentia colegilor din guvern şi partid cu privire la situaţia de la ANRP, dupa ce atât Vasile Blaga, cât şi Emil Boc au negat acest lucru. Ea a mai spus şi că s-a opus ca PDL să preia conducerea agenţiei. „…domnul Vasile Blaga nu ar trebui să se prefacă a nu-şi aminti discuţiile şi comentariile, unele foarte ironice, pe care chiar dânsul le făcea faţă de susţinerea de care se bucura Crinuţa Dumitrean (presedinta ANRP – n.r. ) în partid”, a spus Udrea.

Crinuţa Dumitrean a fost reţinută de procurorii DNA, în dosarul şefei DIICOT, Alina Bica, privind acordarea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat din Capitală. Udrea a precizat la acel moment ca Bica nu este vinovată, atât timp cat ea a fost cea care a remarcat ilegalităţile lui Dumitrean.

Udrea: Cristina Trăilă (fosta şefă ANRMAP) a reuşit să păcălească Guvernul

Elena Udrea a confirmat şi faptul ca i-a cerut demisia fostei şefe a ANRMAP, Cristina Trăilă, de la conducerea instituţiei. Aceasta din urma a vorbit despre disensiuni din cauza controalelor realizate de ANRMAP pe tema fondurilor europene şi despre grupuri transpartinice care făceau presiuni.

“Cristina Trăilă a reuşit să păcălească Guvernul să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care instituţia pe care o conducea devenea singura care putea face controale pe modul în care erau folosite fondurile europene. Ceea ce era în contradicţie cu regulile UE, care prevedeau ca Autorităţile de Management din ministere şi Autoritatea de Audit de la Curtea de Conturi făceau aceste controale. Problema a fost sesizată într-o şedinţă de Guvern dedicată absorbţiei fondurilor europene de către cei din ministerul pe care îl conduceam şi, care erau cei mai buni în domeniu. Mi s-a părut suspectă încăpăţânarea cu care Cristina Trailă vroia să facă aceste controale doar ea”, a declarat Udrea.

„Unul din motivele pentru care fondurile europene au fost blocate de la Bruxelles a fost şi faptul că o instituţie neacreditată de ei intervenea în procesul de absorbţie în locul celor prevăzute de lege. (…) Așa că au suspendat acordarea banilor europeni şi ne-au cerut inclusiv să rezolvăm problema cu această Autoritate, fie excluzând-o, fie acreditând-o la Bruxelles, dacă țineam mortiş să o avem amestecată în treabă. În prima ședinţă de Guvern după decizia Bruxelles-ului, Cristina Trăilă a anunţat că renunţă la a mai controla beneficiarii de fonduri europene”, a mai declarat Elena Udrea.

O „năzbâtie” şi mai mare a doamnei Trăilă

Însă Trăilă nu s-a oprit aici, arată Udrea. “Până la următoarea şedinţă doamna Trăilă s-a mai gândit şi a venit cu o năzbâtie şi mai mare. Ne-a cerut să îi dăm dreptul de a controla toate documentaţiile de licitaţii, înainte de a fi urcate pe SEAP! Această activitate nu era supusă acordului cu Comisia Europeană, deci nu avea nevoie de acordul lor. În mod surprinzător, a obţinut acest drept şi, luni de zile, toate licitaţiile au fost blocate. Vă daţi seama ce însemnă ca mii de documentaţii să fie verificate de câţiva oameni înainte ca ele să devină publice? Evident că nu exista atâta resursă umană şi atâta logistică. Absorbţia fondurilor europene s-a blocat, dar şi derularea proiectelor cu finanţare din alte surse, cum ar fi bugetul de stat.”

Bani europeni acordaţi în funcţie de cabinetul de avocatură folosit

Udrea a mai spus că au existat şi acuzaţii potrivit cărora fosta şefă ANRMAP aproba documentaţii pe fonduri europene „după cum cei interesaţi beneficiau sau nu de consultanţă cabinetului de avocatură la care lucra soţul” său.

“Veneau primarii să mă roage să intervin la doamna Trăilă ca să le urce şi lor documentaţiile pe SEAP, că aşteptau de câteva luni şi pierdeau finanţările. În condiţiile în care, înainte de geniala idee a Cistinei Trăilă, o licitaţie era anunţată public în 24-48 de ore! Aşa am încurcat noi absorbţia fondurilor europene! Pentru că unii au ţinut să-i facă pe ceilalţi să depindă de ei… ca să nu reproduc acuzaţiile pe care le-am auzit, că documentaţiile erau anunţate în sistem în mod preferențial, după cum cei interesaţi beneficiau sau nu de consultanţa cabinetului de avocatura la care lucra soţul Cristinei Trăilă.”

Citeşte interviul integral pe Evenimentul zilei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.