Udrea: „Mi s-au adus la cunoştinţă noile învinuiri”

Elena Udrea s-a prezentat marți dimineață la DNA, după ce luni seară deputații au încuviințat noua cerere a procurorilor de arestare preventivă a deputatei în dosarul „Gala Bute” pentru trei noi infracțiuni de luare de mită.

UPDATE Elena Udrea a ieșit de la sediul DNA după câteva ore. „Mi s-au adus la cunoştinţă noile învinuiri. Constat un lucru: toţi cei care sunt prinşi că au luat şpagă sunt lăsaţi liberi dacă spun că au dat mai departe cuiva. Tehnica asta îi face scăpaţi pe cei care o practică. Singurul care a rămas în arest în Dosarul Gala Bute a fost Rudel Obreja, care nu a fost de acord să declare ce i s-a cerut. Restul sunt bine merci pentru că au spus că au dat mai departe. Poate ar trebui să spun şi eu că am dat bani mai departe ca să fiu lăsată în pace”, a declarat Elena Udrea. Udrea le-a mai spus jurnaliștilor că nu va face denunțuri decât împotriva generalului SRI Florian Coldea.

Ajunsă la DNA, Udrea le-a declarat jurnaliștilor că este „obișnuită cu zilele astea”. Întrebată dacă se aşteaptă ca procurorii să ceară marţi în instanţă arestarea sa preventivă, Elena Udrea a răspuns: „Telenovelă fără sfârşit”.

Avocatul lui Udrea: Încuviinţarea arestării, ilegală

Avocatul lui Udrea Marius Striblea care o însoțește pe deputată la DNA a declarat marți dimineață că votul din Parlament nu a fost de avizare a cererii de arestare.

„Doamna Udrea a fost invitată astăzi pentru a i se aduce la cunoştinţă în mod oficial noile acuzaţii pentru care Parlamentul a dispus începerea urmăririi penale. De asemenea, cred că va fi o discuţie foarte interesantă cu privire la votul din plen. Ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Articolul cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii camerei, iar ieri au fost doar 170 de voturi pentru, din 199 minim. Vom invoca faptul că e un vot de neavizare, pentru că nu există majoritate prevăzută de lege”, a declarat Striblea.

Noua „telenovelă” a început luni după-amiază când Udrea le-a povestit deputaților care au suspus la vot noua cerere a DNA în dosarul Gala Bute, cum a rămas ea fără sutien în arest și cum s-a păzit de șobolani în cele câteva zile în care a fost închisă.

Nu toți deputații s-au lăsat impresionați, iar majoritatea a aprobat noile cereri de avizare a urmăririi penale şi arestare preventivă, pentru noi acuzaţii în dosarul „Gala Bute” privind contracte încheiate de Ministerul Dezvoltării cu mai multe firme.

Deputații s-au pronunțat în favoarea cererii de încuviințare a arestului preventiv în cazul Udrea cu 170 de voturi „pentru” și 118 „împotrivă”.

Conform DNA, una dintre faptele de luare de mită are legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company SA cu UAT Cavnic şi UAT Borsec.

Procurorii susţin că, în 2010, Elena Udrea ar fi primit, indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

A doua acuzație de luare de mită se referă la plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) către SC Consmin SA.

Conform procurorilor, în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii la data faptelor şi suspectă în această cauză, ar fi primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul SC Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu CNI.

A treia acuzație de luare de mită vizează finanţarea de către minister a contractelor încheiate de Termogaz Company şi SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.

Procurorii susţin că, în 2011, Elena Udrea ar fi cerut şi primit de la Adrian Gardean, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plăţile efectuate de MDRT pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA şi SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.