UE ar putea avea drept de monitorizare a controalelor vamale de la graniţele Marii Britanii

Londra nu va exclude posibilitatea ca Uniunea Europeană să aibă dreptul de a monitoriza controalele vamale de la graniţele Marii Britanii după ieşirea ţării din blocul comunitar. Ţara speră astfel să obţină acces liber pe pieţele UE, relatează Reuters.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a publicat două dintre propunerile sale pentru modele privind aranjamentele vamale. Regatul Unit afirmă în document că nu vrea puncte de frontieră la singura sa graniţă terestră cu o ţară membră UE, între Irlanda de Nord şi Irlanda şi sugera un “nou parteneriat vamal” sau un “aranjament vamal” clar reglementat.

Modelul de “parteneriat” ar urma, practic, să ducă la “lipsa oricărei vămi între Marea Britanie şi Irlanda”, se arată în document.

A doua variantă ar putea include renunţarea în continuare la declaraţiile de intrare/ieşire, apartenenţa, în continuare, la Convenţia Comună de Tranzit pentru a ajuta companiile irlandeze şi nord-irlandeze să transfere bunuri, un nou aranjament privilegiat pentru afacerile mari, iar în cazul celor mici, scutirea completă de noi procese vamale.

Secretarul pentru Brexit, David Davis, vrea o perioadă limitată de tranziţie pentru implementarea oricărui acord vamal, ţinând cont de “circumstanţele unice” ale frontierei.

Guvernul şi-a repetat dorinţa de a menţine aşa-numita “zonă comună de circulaţie” şi drepturile cetăţenilor britanici şi irlandezi.

Însă, potrivit avocaţilor, un astfel de scenariu ar necesita “un nou parteneriat vamal”, care să asigure că Londra monitorizează corect traficul cu mărfuri.

Sistemul UE de circulaţie a bunurilor fără verificări funcţionează pe baza principiului că toate statele membre monitorizează atent transporturile care intră în blocul comunitar din afara sa, pentru a se asigura că sunt plătite taxele vamale şi că produsele respectă standardele europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.