UE, mitraliată din interior

Atacuri dure la Uniunea Europeană. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică în cursul unui discurs susținut duminică la conferința Partidului Conservator.

În intervenţia sa, Hunt a acuzat Uniunea Europeană că încearcă să ”pedepsească” Regatul Unit pentru decizia sa de a părăsi blocul comunitar, el făcând o paralelă cu Uniunea Sovietică, ce încerca să-şi împiedice cetăţenii să plece din ţară.

„Ce s-a întâmplat cu încrederea și idealurile visului european? UE a fost fondată pentru a apăra libertatea. Uniunea Sovietică era cea care împiedica oamenii să plece”, a declarat Hunt.

„În acest moment se pare că voi (Uniunea Europeană, n.r.) credeţi că modalitatea de a ţine blocul (comunitar) împreună este să pedepsiţi un membru care pleacă. Lecţia istoriei este clară: dacă transformaţi blocul comunitar într-o închisoare, dorinţa de a ieşi nu va scădea, dimpotrivă, ea va creşte şi noi nu vom fi singurul prizonier care să dorească să scape”, a afirmat oficialul.

Comparația făcută duminică de Hunt a fost criticată de foști lideri britanici, cât și de reprezentanți diplomatici străini.

Peter Ricketts, un fost oficial de rang înalt în cadrul MAE britanic, a afirmat că „această absurditate nu este demnă de un ministru britanic de Externe. UE nu este o închisoare de tip sovietic. Ordinea legală (creată de UE) a adus pace și prosperitate după un secol de război”.

La rândul său, ambasadorul leton la Londra, Baiba Braže, a reacționat pe Twitter la afirmațiile lui Hunt, spunând: „Sovieticii au ucis, deportat, exilat și au întemnițat [sute de] mii de locuitori din Letonia după ocupația ilegală din 1940 și au distrus viețile a 3 generații, în timp ce UE a adus prosperitate, egalitate, dezvoltare, respect”.

Conferința Partidului Conservator se desfășoară în perioada 30 septembrie-3 octombrie la Birmingham. La acest eveniment participă mai mulți miniștri britanici, inclusiv premierul Theresa May, șefa Partidului Conservator.

Luni, liderul formaţiunii populiste antisistem Mişcarea Cinci Stele, Luigi Di Maio, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Economice, a acuzat că Uniunea Europeană practică „terorismul” financiar împotriva Italiei. Acuzațiile au fost lansate pe fondul criticilor Bruxellesului referitoare la deficitul bugetar italian.

Luigi Di Maio i-a acuzat pe oficialii europeni că transmit deliberat mesaje critice despre deficitul bugetar italian, pentru a perturba pieţele financiare.

„Nu există niciun motiv pentru repunerea în discuţie a deficitului de 2,4%. Unele instituţii europene care fac jocuri ale declaraţiilor practică terorismul pe pieţele” financiare, a spus Luigi Di Maio, citat de agenţia de presă Adnkronos.

„Începând de mâine vom explica din nou că deficitul de 2,4% nu este foarte diferit de ceea ce făceau alţii cu 2,5-2,6%. Doar că nu este bine nimic din ce fac Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului”, a adăugat Luigi Di Maio, referindu-se la partidele care formează coaliţia guvernamentală de la Roma.

Comisia Europeană urmează să respingă planul bugetar al Guvernului Giuseppe Conte şi ar putea declanşa procedura de sancţionare a Italiei, au declarat surse UE citate de cotidianul La Repubblica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8515 Articole
Author

15 Comentarii

  1. pai e facuta de aceiasi care au facut urss. in primul guvern al urss-ului erau 90% straini. la fel si in romania comunista. roman, tismaneanu, pauker sunt nume fake luaate pentru a parea romani

  2. D-aia îi respect pe britanici! Au avut curajul să părăsească mizeria poreclită „Uniune Europeană”.

  3. au esuat cu urss, mai incearca cu ue. scopul e brawe new word. rebotezat new world order

  4. UE este chiar uniunea sovietica II, daca te uiti cum procedeaza cu statele din est, mai ales cu Romania.

  5. Mizeria manipulării prin glisare de la subiect a devenit discurs comun. Ministru de externe britanic, facea comparație între pedepsirea Marii Britanii,respectiv a cetățenilor acesteia, pentru plecarea din Uniunea Europeană șl pedepsirea de către Uniunea Sovietică a cetățenilor care voiau să o parăsească. Trimiterile la ce au făcut sovieticii în anii patruzeci nu au nici o relevanță fiindcă nici Germania în țările pe care l-a ocupat în acei ani nu au făcut alceva.

  6. Na facut el primul comparatia asta. Sa vedem ce se intampla poimane. Englezii au avut curajul sa iasa, noi nu cred.

  7. Din pacate ROMANIA nu a avut alta alternative in coltul asta de Laume cam prost facuta decat accederea in: N.A.T.O., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA, dar ar trebui sa inceteze amestecul in trebile sale interne a: rusilor, americanilor si acolitilor lor: evreii, francezii, englezii, germanii, ar trebui sa inceteze jefuirea inceputa dupa ticalosia din dec.’89, a resurselor solului si subsolului, in dispret pentru mediu, precum in coloniile din Africa si America de Saud a celor citati mai sus in ciuda apartenentei noastre la organismele citate in comentariul asta ! Sa auzim si de mai bine !

  8. Omul are dreptate in mod evident. Si orb daca ai fi nu poti sa nu observi acest lucru.
    Ei, adica UE, numesc negrul alb si albul negru.

  9. Eh ! Inca unul care scuipa unde a lins ! N-a dat nimeni tara lui afara din UE ; s-a dat singura ! Acum ce mai vrea ? O zicere , urata si penibila !

  10. U(RSS)E exista. Maria si-a scju,bat palaria. Pana prin anii 60 priveam cu mult nesat spre rasarit, ca de, de acolo rasarea soarele. Acum, schimband polii geopolitici, soarele rasare de la Bruxelles, chiar daca este la apus. Este singura diferenta intre ocupatia stalinista si cea globalista. Asemanarile, care merg pana la copypaste, sunt mai mult decat evidente. Impunerea conducatorilor care sa le serveasca interesele, decizii privind cine sa castige alegerile, ce ave, voie sa facem si ce nu, naravurile din justitie, regimul de colonie, mai curand bantustan african, si cate altele. Mai exista totusi o diferenta, Vasinschi, si cei din subordinea lui aveau macar bunul simt sa rezolve problemele in culise, in spatele usilor inchise, pe cand noii stalinisti populari nu se mai obosesc nici macar sa pastreze aparentele. in frunte cu liciriciul de la care luam lumina.

    • Sovieticii nu erau atat de ipocriti. Poate erau mai duri, dar mistificau mai putin.

  11. Corect ce spune ministrul. Felicitari. Britanicii au dovedit ca nu pot accepta sa stea intr-o colivie, fie si ea de aur. Si au actionat. Germanii si francezii colaborationisti au mai incercat sa anihileze libertatea Europei. Cum e sa fii si.. si cu banii luati? Romania stie foarte bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.