UE: Cote obligatorii pentru femei în conducerea companiilor

Comisia Europeană se îndreaptă către introducerea unor cote obligatorii privind numărul de femei din conducerea marilor companii europene, arată comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, nemulţumită că în actualul ritm ar trebui să treacă 40 de ani pentru ca femeile să reprezinte 40% din conducerea companiilor.

„În urmă cu un an am cerut companiilor să sporească voluntar prezenţa femeilor în conduceri. Regret că nu s-a ajuns la un rezultat satisfăcător”, spune Reding. Doar 24 de companii au semnat angajamente de a a asigura 30% din posturile de conducere femeilor, până în 2015, iar până în 2020 să se ajungă la 40%. În acest moment, doar 14% dintre liderii marilor companii sunt femei, cu toate că 60% dintre absolvenţii de studii superioare în UE sunt femei.

În Belgia, Olanda, Spania, Italia şi Franţa, companiile au adoptat deja cote pentru femei. Rezultatele cele mai bune au fost obţinute în Franţa, unde în doar un an procentul femeilor din conducerea companiilor a ajuns de la 12% la 24%. În ţările nordice (Finlanda, Suedia sau Letonia), nu sunt necesare cote, aici fiind înregistrat cel mai mare procent al prezenţei femeilor în conducerea companiilor.

„Nu-mi plac cotele, dar îmi place mult ceea ce ele produc. Femeile nu înseamnă costuri, ci beneficii, femeile înseamnă afacere”, spune luxemburgheza Reding.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.