UE creşte presiunile asupra Facebook, Twitter şi Google

Autorităţile Uniunii Europene au sporit presiunile asupra Facebook, Twitter şi Google pentru modificarea termenilor oferiţi utilizatorilor, pentru aducerea acestora în conformitate cu legislaţia europeană, după ce propunerile oferite de giganţii internetului au fost considerate insuficiente, transmite Reuters.

Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor au scris celor trei companii în luna iunie, pentru a le cere să îmbunătăţească schimbările propuse până la sfârşitul lunii septembrie, potrivit unor scrisori trimise acestora, obţinute de Reuters.

Autorităţile UE au dreptul să aplice amenzi companiilor, dacă acestea nu se vor conforma.

Reprezentanţii Twitter nu au răspuns solicitărilor de comentarii, iar un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze.

Facebook a arătat că respectă legislaţia UE, dar a recunoscut că termenii oferiţi utilizatorilor ar putea fi făcuţi mai uşor de înţeles şi că va lucra pentru a răspunde preocupărilor autorităţilor.

Îngrijorările se concentrează în principal pe procedurile propuse de companii pentru eliminarea conţinutului ilegal de pe site-uri, termenii de limitare a răspunderii lor şi termeni care le permit să înlăture unilateral conţinut postat de utilizatori.

Cele trei companii americane au avut timp până pe 20 iulie să facă propuneri, care trebuie să fie implementate până la sfârşitul lui septembrie, se arată în scrisori.

O persoană apropiată situaţiei a spus că două dintre companii au modificat deja propunerile, iar cea de-a treia a cerut mai mult timp.

Companiile americane de tehnologie au fost în centrul atenţiei în Europa pentru modul lor de a face afaceri, de la probleme de confidenţialitate a datelor la rapiditatea eliminării conţinutului ilegal sau ameninţător.

Autorităţile de protecţie a consumatorilor şi Comisia Europeană au cerut companiilor să ofere mai multe detalii referitoare la programul şi termenele pe care le vor aplica notificărilor referitoare la conţinutul ilegal, precum şi la dedicarea unei pagini sau a unei adrese de email pentru notificările din partea autortiăţilor consumatorilor.

În plus, autorităţile cer o procedură prin care consumatorii să fie anunţaţi înainte de eliminarea conţinutului lor sau să li se ofere posibilitatea de a contesta.

În cazul Google, îngrijorările sunt legate de reţeaua socială Google+.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.