UE îl felicită pe Netanyahu

Uniunea Europeană l-a felicitat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru victoria partidului său în alegeri, îndemnându-l la un „leadership curajos” în vederea relansării procesului de pace, în contextul în care negocierile se află într-un punct mort de aproape un an, informează AFP, citată de Agerpres.

„UE se angajează să conlucreze cu noul guvern israelian pentru o relație mutuală benefică, precum și pentru relansarea procesului de pace”, a transmis șefa diplomației UE, Federica Mogherini, într-un comunicat.

„Suntem într-un moment crucial, cu numeroase amenințări peste tot în Orientul Mijlociu”, a subliniat Mogherini, amintind de sprijinul „loial” al UE pentru „o soluționare pașnică a conflictului israeliano-palestinian, în interesul poporului israelian și al întregii regiuni”. „Suntem de partea voastră, puteți să contați pe noi”, a subliniat Mogherini.

Potrivit șefei diplomației europene, „mai mult ca niciodată un leadership curajos este necesar din partea tuturor, pentru a găsi o soluție globală, stabilă și viabilă la acest conflict care a privat prea multe generații de pace și de securitate”. „Este timpul să întoarcem această pagină și sunt încrezătoare că putem conlucra, alături de comunitatea internațională, la găsirea unei soluții care ar garanta pacea și securitatea în Orientul Mijlociu”, a insistat Mogherini.

Netanyahu, la putere din 2009, a câștigat alegerile legislative de marți din Israel și ar urma să formeze guvernul. Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale după numărarea aproape a tuturor buletinelor, partidul Likud al lui Netanyahu a întrunit 23,26% dintre sufragii, comparativ cu 18,73% cât a întrunit formațiunea adversarului său laburist Isaac Herzog.

În timpul campaniei sale electorale, Netanyahu s-a declarat garantul securității Israelului, în timp ce adversarii săi și-au concentrat eforturile asupra tematicii sociale. În fața sondajelor defavorabile, Netanyahu a depus în ultimele zile eforturi pentru a-i atrage de partea sa pe cei dezamăgiți de Likud și pe cei indeciși.

Luni, Netanyahu a mărit și mai mult miza, îngropând ideea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul. Coexistența acestor două state în frontierele lor din 1967 este principiul fondator al soluției preconizate de UE pentru rezolvarea acestui conflict.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.