UE intră oficial în război informațional cu Rusia

Din luna septembrie, Uniunea European intră oficial în război informațional cu Moscova. În loc de armament greu, așa cum ceruseră ucrainenii la un moment dat, pentru a face față ofensivei separatiștilor pro-ruși, Bruxelles-ul pune la dispoziție altceva: un arsenal mediatic – o unitate de război informațional care să contracareze efectele propagandei rusești pe tema conflictului din Ucraina. Un alt scop este acela de a evita delegitimarea de către mașnăria de propagandă a lui Putin a politicii de extindere a Eurosferei de influență, a politicii de atragere a statelor foste comuniste în cadrul parteneriatului cu UE.

Serviciul European de Acțiune Externă (vârful de lance al diplomației europene, condus de Federica Mogherini) lansează un grup coordonat de 10 specialiști în comunicare. Ei vor monitoriza mass-media ruse și vor sugera oficialilor europeni cum să își adapteze strategia lor mediatică în încercarea de a câștiga inimile și mințile publicului din statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus) și pentru a contracara dezinformările (maskirovka), livrate pe diverse canale sponsorizate de Rusia, legate de politicile europene.

Este un prim pas concret luat de instituțiile europene ca răspuns la îngrijorare tot mai mare a unor state din Europa de Est, în special a celor baltice, față de influența destabilizatoare pe care o pot avea canalele de știri și de comentari politice de limbă rusă, sponsorizate de Kremlin, pentru minoritățile rusofone de pe teritoriul lor. Cazul Lituaniei este ilustrativ în acest sens. Rusia se folosește de firme înmatriculate în străinătate ca să investească în mass-media lituaniene, să le sprijine financiar, cu scopul de a influența conținutul editorial al acestora. Un raport al serviciilor de securitate din Lituania dezvăluia recent că Rusia a ocupat progresiv presa scrisă, mass-media electronice private și pe rețele de socializare din Lituania.

Decizia de înființare a acestui grup de război informațional, care va avea cartierul general la Bruxelles, vine în urma unor dezbateri pe tema contracarării de către UE a propagandei rusești legate de conflictul din Ucraina și de tensiunile dintre Moscova și Occident pe tema participării unor foste state comuniste la Parteneriatul Estic. Marea Britanie, Danemarca, Estonia și Lituania au elaborat în ultimele luni un plan de neutralizare a campaniei de propagandă din Rusia, venind cu ideea înființării unui canal TV pan-european în limba rusă. Acest canal nu va avea legătură cu Euronews, un canal TV multilingv care anul trecut a primit douăzeci și cinci de milioane de euro din partea Uniunii Europene, pentru a extinde programarea programelor de știri în limbile rusă și ucraineană. Un semnal de avertisment transmiseseră și americanii. Un raport publicat în aprilie 2014 de către instituția responsabilă cu mass-media publice americane (Vocea Americii și Radio Liberty) atrăgea atenția că administrația americană pierde războiul informațional împotriva Rusiei.

Occidentul constată că pierde un teren pe care câștigase, în timpul războiului rece, în confruntarea propagandistică cu Uniunea Sovietică. De un deceniu, funcționarea unui post de televiziune ca Russia Today, care difuzează programe de știri și de comentarii politice, în opt limbi, a reușit să consolideze imaginea regimului Putin pe scena internațională. În acest an, postul de propagandă internațională a lui Putin a avut alocată o sumă de aproape trei sute de milioane de dolari doar pentru retehnologizării. Totodată, Russia Today a îndeplinit două obiective clare trasate din 2005 de către Kremlin: să spargă monopolul mass-media anglo-saxone, considerate etalon al jurnalismului occidental (CNN, BBC), și să prezinte lumii, în mai multe limbi de circulație internațională, “versiunea imparțială” a Moscovei asupra mersului politicii internaționale. Această versiune imparțială abundă în retorică anti-atlantistă și anti-europeană.

Eforturile comune ale europenilor și ale americanilor de a se mobiliza în războiul informațional cu Moscova sunt cu atât mai justificate cu cât maskirovka rușilor a reușit să contamineze percepția internațională în mod special în contextul anexării ilegale a Crimeei șia eforturile de a destabiliza Ucraina.

Câteva din ideile false cu care rușii au reușit să intoxice o bună parte a opiniei publice occidentale în timpul conflictului din Ucraina : guvernul de la Kiev, rezultat după revoluția pro-europeană de pe Maidan, ar fi unul “ilegal”, fiind rezultatul unei lovituri de stat; Fostul președinte ucrainean, Viktor Ianukovici, susținut de Rusia, ar fi încă președintele legitim al Ucrainei; guvernul de la Kiev ar fi unul “nazist”, pentru că trei membri ai formațiunii naționaliste Svoboda ar face parte din executivul ucrainean (atât liderii comunităților evreilor din Ucraina cât și politologii occidentali apreciază că această formațiune nu este nici nazistă, nici antisemită); că anexarea penisnsulei Crimeea prin intervenția militară rusească ar fi însemnat de fapt o reparație istorică și un îndreptățit gest al Moscovei de a apăra “minoritățile rusofone” de “dictatura Occidentului” instalată în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.