UE pune condiții Republicii Moldova

Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea Republicii Moldova doar dacă autoritățile de la Chișinău vor avansa pe calea reformelor și vor semna un Acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional (FMI), a declarat, luni, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, aflat într-o vizită de o zi de documentare la Chișinău, transmite Agerpres.

„UE așteaptă acum de la Republica Moldova fapte concrete: lupta împotriva corupției, reforme în audiovizual, investigarea furtului miliardului, colaborare cu societatea civilă”, a afirmat Johannes Hahn. „UE rămâne determinată să susțină Republica Moldova, dar așteaptă rezultate concrete”, a mai spus oficialul, citat de Radio Chișinău.

„Vom relua susținerea financiară după semnarea Acordului cu FMI. Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privința Republicii Moldova în octombrie”, a declarat comisarul european, insistând ca autoritățile moldovene „să se concentreze acum pe implementarea reformelor”.

El și-a exprimat speranța că alegerile prezidențiale programate la 30 octombrie vor avea loc într-o manieră deschisă, democratică, cu respectarea legislației naționale și internaționale în domeniu, subliniind necesitatea respectării angajamentelor asumate față de OSCE și Consiliul Europei privind dreptul de a alege și de a fi ales.

Republica Moldova, a spus la rândul său premierul moldovean Pavel Filip, va depune eforturi susținute în vederea avansării pe calea aplicării angajamentelor asumate față de partenerii europeni, asocierea la spațiul comunitar fiind una din prioritățile actualei guvernări, a subliniat el.

Aceasta este a doua vizită a lui Johannes Hahn la Chișinău în calitate de comisar european, prima având loc pe 6 noiembrie 2014, amintește postul de radio menționat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.