UE: România poate pierde 6 miliarde de euro din fondurile europene

România mai are la dispoziţie un an şi trei luni, până în decembrie 2012, să absoarbă 6 miliarde de euro din fondurile structurale.După această dată începe perioada în care banii netraşi vor fi anulaţi şi românii vor pierde o mare parte din cei 1000 euro de persoană alocaţi de la UE pentru exerciţiul bugetar 2007 – 2013.

Acesta a fost cel mai important mesaj transmis de Anton Schrag, reprezentantul Comisarului European pentru Dezvoltare Regională, la forumul Regenerarea Industrială a României care are loc la Bacău.”Sunt 20 miliarde de euro fonduri structurale din care aţi atras până acum doar aproape 700 milioane de euro, adică o rată de absorbţie de 4 procente. Polonia are 25 procente, iar Bulgaria 10 procente. Sunt banii plătitorilor de taxe din UE pe care îi aveţi la dispoziţie, practic 1000 euro pentru fiecare român. Faceţi ceva şi luaţi aceşti bani”, a spus Schrag.

Forumul este organizat de Platforma Europeană de Dezvoltare, o organizaţie neguvernamentală fondată de fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu, organizaţie care are drept obiectiv ca prin astfel de acţiuni să accelereze absorbţia fondurilor.Întâlnirea de la Bacău a avut drept scop punerea la aceeaşi masă a oficialilor europeni, a autorităţilor române locale şi centrale, a companiilor locale precum şi a responsabililor cu fondurile UE din alte ţări din Est pentru a stabili cum poate fi accelerată absorbţia fondurilor UE pentru regenerarea industrială a zonei.

Daniel Dăianu a spus că România şi chiar Europa trebuie să-şi asume o politică de reindustrializare şi de sprijinire a capitalului autohton sau străin pentru investiţii în industrie. „Vedem unde este astăzi Germania. Este aici pentru ca acum 100 de ani şi-a asumat o politică de industrializare, în care impulsionarea educaţiei în ştiinţele exacte este vitală”, a spus Dăianu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.