UE, sătulă de schimbările doar la nivel declarativ din Republica Moldova

Reforma justiției, combaterea corupției și soluționarea crizei bancare sunt obiective pe care autoritățile de la Chișinău trebuie neapărat să le urmeze, pentru a recăpăta încrederea propriilor cetățeni, pe cea a investitorilor străini și a menține Republica Moldova pe calea europeană, a transmis președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe parcursul vizitei sale la Chișinău, scrie Deschide.md.

Oficialul european a declarat că o altă problemă extrem de importantă pe care Guvernul de la Chișinău trebuie s-o rezolve este legată de „criza bancară”. „Am convenit asupra necesităţii de a implementa reforma sistemului financiar-bancar şi de a ne asigura că această criză bancară este soluţionată. Acest lucru este necesar pentru a restabili încrederea businessului şi a donatorilor, dar cel mai important pentru a restabili încrederea oamenilor de rând”, a declarat Donald Tusk. „Trebuie să fim siguri că criza bancară va fi rezolvată. Este foarte important, pentru a recâștiga încrederea donatorilor și investitorilor, dar și mai important – pentru a restabili încrederea cetățenilor”, a declarat Donald Tusk în timpul unei conferințe de presă cu președintele Nicolae Timofti.

După ședința extinsă a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, la care a participat, Donald Tusk a insistat asupra accelerării reformelor politice și economice, sugerând Guvernului de la Chișinău să găsească o cale de a semna cât mai repede unor nou acord cu FMI. Mesajul transmis de Tusk la Guvern a fost, de fapt, similar celui pe care l-a abordat și după întâlnirea cu președintele Nicolae Timofti, care a avut loc ceva mai devreme.

Înaltul demnitar european spune că a venit în Moldova pentru a arăta că aceasta rămâne un partener cheie al UE. De asemenea, el i-a asigurat pe cetățenii și reprezentanții autorităților de sprijinul său personal, însă n-a ezitat să arate că mai sunt încă multe de făcut pentru a avansa pe calea unor schimbări reale și nu doar la nivel declarativ.

„Acum, Republica Moldova se confruntă cu dificultăți atât din motive locale, cât și din cauza incertitudinii din regiune. Liberalizarea regimului de vize a arătat beneficiile concrete pentru toți cetățenii. Am convenit să continuăm colaborarea intensă dintre Moldova și UE”, a precizat oaspetele de la Bruxelles.

Scena politică și societatea din Republica Moldova se află sub impactul jafului care a avut loc la trei bănci importante din țară: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. În total au fost furați un miliard de dolari, o sumă uriașă pentru cea mai săracă țară din Europa. Infracțiunile au fost comise în perioada 2012/2014, mergând inclusiv până ajunul alegerilor parlamentare de la finalul lunii noiembrie 2014.

Compania Kroll Associated UK Ltd a fost aleasă pentru a efectua un audit la cele trei bănci. Raportul a fost examinat de guvernul de la Chișinău cu ușile închise, iar acum urmează să fie examinat și de către parlamentari. Guvernanții au decis sa pastreze secret acest raport de audit.

Unii analiști consideră că astfel se încearcă eliminarea din raport a numelor grele, pentru a scăpa basma curată. Alții sugerează că nu este vorba decât despre o măsură menită să faciliteze acțiunile organelor de urmărire penală.

Cele mai acide opinii au fost lansate de fostul premier Ion Sturza. „După ce am analizat mai multe informaţii, inclusiv cele din raportul Kroll, pot spune un singur lucru: CRIMINALII!!! Detaliile „sensibile” sunt de o factură de nedescris”, a scris Sturza într-o postare pe contul său de Facebook, in urma cu o saptamana. „Să jefuieşti propriul popor, şi aşa sărăcit şi umilit de istorie şi de guvernanţii din toate timpurile, este culmea cinismului şi a nesimţirii! Nu putem găsi un exemplu mai ticălos în istoria omenirii. Dacă „cineva” în Moldova ar avea măcar un pic de bun simţ şi de demnitate, ar şterge putina şi nu ar mai sfida lumea cu declaraţii „politice” şi poze glamour din mijlocul oceanelor”, conchide Ion Sturza. În jaful de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank „toţi sunt implicaţi, de la Adam până la cei trei V. Plus T, L, D, G&Co”, iar „ticălosul de Shor este un mic căţeluş pe lângă „guvernatori”, a mai adaugat Sturza, cu referire la fostul premier Vlad Filat, fostul președinte Vladimir Voronin și oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.