UE și-a pierdut coerența, noi ne pierdem stabilitatea

Raportul MCV pe 2016 atrage atenția că ordonanțele privind grațierea și Codurile penale (nu este vorba, aici, de ordonanțele guvernului Cioloș cu privire la coduri) „ar putea afecta rezultatele luptei împotriva corupției“. Cum adică ar putea? Ar putea dacă X, ori dacă Y, ori dacă și X și Y. Nimic despre acești parametri.

În ziua de 24 ianuarie 2017, președintele CEDO l-a convins pe președintele României că totuși grațierea face parte din soluția unei anume probleme concrete (starea de lagăre a închisorilor din România). Ce avem aici?

Toată tensiunea politică din România (enormă) vine din incoerența gravă a leadershipului UE. Birocrații din Comisia MCV nu urmăresc decât țintarul anticorupției. Specialiștii de la CEDO nu urmăresc decât starea gravă din închisorile românești. Cele două linii de acțiune din cadrul UE cu referințe la starea sistemului nostru judiciar se bat cap în cap și nimeni în UE nu-și bate capul să dea coerență acestor chestiuni.

Cum noi, aici, nu prea gândim cu capul nostru, ci cu acela al stăpânilor, ne-am trezit în fața unor stăpâni certați și ne-am împărțit în tabere ca să ne scoatem ochii. Unii susțin cerințele MCV. Alții au ales să susțină cerințele CEDO. Păi, ce? Nu avem doi ochi? Tu îmi scoți stângul. Eu îți scot dreptul.

Iohannis a pierdut un excelent prilej să fie moderator înțelept și a jucat când într-o tabără, când în cealaltă, uluit fiind de „șansa“ de a-și pierde al doilea mandat și incapabil să vadă de unde vine dezbinarea. Nu e nici acum prea târziu să găsească și să propună o cale de mijloc între temerile Comisiei MCV și cerințele CEDO. Dar era mult mai bine dacă înțelegea de la bun început necesitatea acestei căi, fie și numai de dragul stabilității noastre politice. S-ar prea putea însă să-i convină instabilitatea, dacă a calculat corect că numai în felul acesta mai poate prinde cel de-al doilea mandat.

Nefericiți cei care nu sunt partizani. În media de la noi funcționează două tabere de propagandiști. Fiecare tabără o acuză pe cealaltă că e mai puternică, mai manipulativă, mai urât-partizană. Nicio tabără nu suportă calea de mijloc a non-partizanantului și nu caută adevăr acolo. Și unii, și alții demonstrează fără să vrea să înțeleagă că trăim în post-adevăr.

Tabăra prograțiere ține cu Ministerul Justiției, care are de rezolvat problema închisorilor-lagăr din țară, dar se uită la Raportul MCV, care prezintă temeri cu privire la grațiere.

Tabăra antigrațiere se uită numai în părțile influențate de Comisia MCV, dar n-are chef să afle de ce ne va sancționa CEDO cu 80 de milioane de euro pe an și cum am putea preveni sancțiunile.

Tabăra prograțiere minte că nu vor fi și unii politicieni care vor ieși din pușcării. Tabăra antigrațiere minte că numai pentru acești politicieni a fost gândită ordonanța. Tabăra antigrațiere și-a pregătit atacul cu mult înainte de existența acestei ordonanțe, când propaganda ei a început să vorbească despre o alianță politică anti-DNA. Tabăra prograțiere n-a avut destulă minte să pună în dezbatere urgența prevenirii acelei sancțiuni a CEDO, eventual și exemplul altor țări bogate în corupție când s-au aflat sub iminența unei sancțiuni similare.

Moderatorul constituțional al unor asemenea dezbinări naționale pare că s-a informat și el, mai ales
din surse UE aflate în răspăr cu sursele CEDO. S-a dezbrăcat de haina de arbitru mai repede decât ar fi fost cazul. Abia apoi s-a dus să se informeze la CEDO și a aflat că era mai bine dacă rămânea un arbitru calm și cumpătat.

Nefericiți și cei care se fac partizani când nu e cazul. Iohannis are deja un modus operandi care îi trădează scopul: al doilea mandat. Mijloacele folosite sunt diversioniste. N-are ocazia să critice fapte ale PSD și, atunci, inventează intenții, chipurile, periculoase pentru țară. Cu pericolul intențiilor, ordonanța de grațiere a greșit-o, dar și-a atins scopul: a mobilizat în favoarea sa o parte din cei 82% care n-au votat PSD la alegerile parlamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.