Uioreanu, DEMISIA! Clujul vrea alegeri libere, nu potlogării politice

Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, membru de bază al PNL Cluj, se află de exact două luni în arest preventiv şi este trimis în judecată de procurorii DNA pentru comiterea a cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani. Cum vă sună?! Uioreanu, în ciuda acuzaţiilor, a arestului preventiv, a stenogramelor din dosar, a rechizitoriului DNA şi a trimiterii în judecată este încă PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN CLUJ ŞI ESTE ÎNCĂ MEMBRU PNL CLUJ.

Merită asta PNL Cluj?! Dar Consiliul Judeţean?! Dar clujenii?!

Horea Uioreanu nici nu a fost exclus din partid, nici nu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. De altfel, o demisie de onoare din PNL ar echivala şi cu pierderea funcţiei în care a fost ales pe lista partidului pentru care a candidat, adică automat demiterea de la şefia Consiliului Judeţean Cluj. Lucru pe care de altfel se pare că Uioreanu a vrut să îl facă încă de acum o lună, imediat după sentinţa definitivă privind arestul preventiv. Numai că vocile baritonale din PNL Cluj i-au cerut să mai aştepte, întrucât partidul nu e pregătit de alegeri şi nu are candidat.

Asta pentru că demisia lui Uioreanu ar duce la alegeri noi la CJ Cluj, adică alegerea unui nou şef al CJ Cluj, prin voinţa poporului. E drept, PNL Cluj, până la urmă din cauza conducerii dezastruoase a lui Uioreanu, se confruntă cu o penurie acută de personal. Mihai Seplecan, stindardul liberalismului clujean, exponentul pur sânge al însăşi ideii de liberalism, de liberal abonat la banul public, este în prezent unica soluţie pentru un PNL sângerând care în ultimii ani nu a făcut altceva decât să îndepărteze valorile reale şi să promoveze mediocritatea, obscuritatea şi nonvalorile care au înlocuit levierul de la maşina şefului cu fularul galben.

În aceste condiţii, în care clujenii se mândresc cu un şef de consiliu judeţean arestat şi trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi spălare de bani şi fals, dar în funcţie, avem în loc de alegeri libere jocuri de culise şi potlogării politice. Avem vicepreşedinţi cu atribuţii de preşedinte interimar care se codesc în a semna vreun act. Avem o luptă surdă în CJ Cluj pentru această funcţie oricum vremelnică şi fără mandat popular. Avem contestaţii în instanţă ale manevrelor privind pseudo-şefia CJ Cluj. Avem un CJ Cluj paralizat de frică, care cere opinie juridică la DNA şi rapoarte peste rapoarte de la funcţionarii proprii sau cei de la o regie din subordinea sa.

Iar Uioreanu nu a primit nici măcar o suspendare din partid până la o clarificare a situaţiei, adică o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Dacă ar mai fi nevoie de aşa ceva după stenogramele şi rechizitoriul DNA.
Actuala relaţionare a PNL este cel puţin una ciudată. Parcă s-ar pune în aplicare politica struţului. Iar în tot acest timp, PDL zâmbeşte pe sub mustaţă.

În 2011, când Clujul a fost prima oară zguduit la nivel înalt de procurorii DNA, au fost arestaţi vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica, şi primarul Sorin Apostu, ambii PDL. Partidul a reacţionat imediat. Cei doi au fost suspendaţi din partid la doar câteva zile după arestarea preventivă. Apoi, au fost excluşi din partid la mai puţin de o lună de la arestare. În fine, şi-au dat demisia din funcţii la 2 luni după trimiterea în judecată.

Acum, la 3 ani după arestările de pomină din toamna lui 2011, PNL ar putea lua exemplul actualului coleg de alianţă, PDL, şi să mişte ceva pe frontul arestatului. Nu de alta, dar amânând la nesfârşit inevitabilul sub scuza căutării unui candidat, ar putea lesne ajunge în ipostaza de a nu mai avea nevoie de candidat, întrucât nu va mai avea electorat…. PDL, din nou, zâmbeşte pe sub mustaţă. El are candidaţi!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.