Uite cât de bine îi nimeresc loviturile lui Trump

În primele lor numere pe aprilie, cunoscutele publicaţii “The New Yorker” şi “The Economist” l-au transformat pe Donald Trump în jucător de golf, pentru a sintetiza primele sale luni la Casa Albă

Donald Trump, la fel de prost jucător de golf ca preşedinte al Statelor Unite?

Tentaţia a fost foarte mare pentru cele două cele mai prestigioase săptămânale anglofone, ale căror principale articole sunt cele mai aşteptate.

Ambele au decis să se amuze pe seama timpului petrecut la Casa Albă de al 45-lea preşedinte american, recurgând la aceeaşi metaforă spre a rezuma primele lui luni la putere.

Astfel, pe coperta primului număr pe aprilie al revistei britanice «The Economist» apare o groapă imensă făcută chiar în faţa Casei Albe de un jucător de golf deloc talentat.

În ce-o priveşte, revista americană «The New Yorker» îl prezintă pe Donald Trump în ţinută de golf aflat în timpul unei partide jucate chiar pe peluza unei Case Albe cu ferestrele sparte de mingile plecate din crosa lui.

«Văd că termenul duffer este explicat printr-o persoană fără experienţă, îndeosebi în domeniul golfului», a spus Barry Blitt, desenatorul revistei «New Yorker», autorul copertei intitulate «Ferestre sparte».

Slab jucător de golf, slab preşedinte?

“Este cuvântul care-mi vine în minte când îl văd pe preşedintele Donald Trump balansând loviturile crosei unele după altele în vitrinele politicii americane». În vocabularul jocului de golf «drive» este o lovitură dată cu o crosă mai lungă decât celelalte şi care-i permite mingiei să ajungă la o mai mare dstanţă.

Cât priveşte coperta revistei «The Economist», « preşedinţia lui Donald Trump de până azi s-a dovedit explicită: incapabilă să reuşească loviturile sale (în golf, ca şi în politică, îndeosebi după eşecul reformei sale în domeniul sănătăţii). Donald Trump nu face decât să se afunde atât în rândul opiniei publice americane, cât şi pe plan internaţional”.

Dincolo de semnificaţia lor politică, cele două desene de pe coperţile respectivelor reviste săptămânale ironizează, totodată, un alt mic detaliu al parcursului lui Donald Trump. Cu mult înainte de a se prezenta în competiţia pentru preşedinţie, el îl critica pe Barack Obama, vinovat, după el, pentru că petrece prea mult timp pe terenul de golf.

«Puteţi crede că, în faţa atâtor probleme şi dificultăţi cu care se confruntă Statele Unite, preşedintele Barack Obama îşi petrece ziua jucând golf ?», scria el pe Tweeter, în octombrie 2014.

Ulterior, el a înmulţit criticile la adresa predecesorului său, afirmând, de exemplu, la un miting din Michigan, din 2016, că Obama «a jucat mai mult golf decât Tiger Wood!» (celebrul campion american de golf – n.n.).

În ce-l priveşte, Trump s-a prezentat ca un practicant moderat al acestui joc. «Ador golful, declara preşedintele ales în cadrul aceluiaşi discurs din Michigan. Cred că este unul dintre cele mai bune sporturi, dar nu am timp să-l joc».

Numai că, după cum s-a văzut între timp, lucrurile par să se fi schimbat. În mod evident, pasiunea pentru golf se transmite de la preşedinte la preşedinte, iar Trump nu face excepţie de la regulă.

Potrivit site-ului american «Snopes», noul preşedinte a fost de şase ori pe terenul de golf în primele sale 30 de zile de mandat. Sursa precizează că, în timpul celor două mandate ale sale, Barack Obama a jucat 300 de partide de golf, prima dintre ele având loc la trei luni după învestitură. Însă, după cum scrie jurnalistul Jade Toussay de la «Huffington Post », care citează «Snopes», dintre foştii şefi ai Casei Albe, recordul îl deţine Woodrow Wilson, al 28-lea preşedinte, ce a jucat circa 1.200 de partide.

Woodrow Wilson (n. 28 dec. 1856 – m. 3 feb. 1924) a ajuns la Casa Albă la 4 martie 1913 şi a decedat cu o lună înaintea finalului celui de al doilea mandat. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1919.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.